Prestigao Maradonu
529

Messi postao najbolji dribler u historiji SP-a i dokazao da je on glavni, a ne Sampaoli

Piše: K. H.
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: EPA-EFE)
Prva zvijezda reprezentacije Argentine Lionel Messi postigao je jedan pogodak u ključnoj pobjedi Gaučosa protiv Nigerije, zahvaljujući kojoj su prošli grupnu fazu, a osim što je dirigovao čitavim timom tokom svih 90 minuta, jedan od najboljih igrača svijeta postao je najbolji dribler u historiji Svjetskog prvenstva.

Messi je u meču protiv Nigerije napravio svoj 107. dribling na Svjetskom prvenstvu, čime je srušio rekord svog sunarodnjaka Diega Maradone koji je reprezentativnu karijeru završio sa 106 driblinga na Svjetskom prvenstvu.

Za napadača Barcelone prvenstvo u Rusiji je četvrto na kojem igra, a nakon što je debitovao 2006. godine u Njemačkoj igrao je 2010. godine u Južnoafričkoj Republici i 2014. godine u Brazilu. Također, postao je prvi igrač koji je pogotke zabijao kao tinejdžer i u svojim dvadesetim i tridesetim godinama.

No, pored pogotka koji je postigao u prvom poluvremenu i brojih driblinga kojim je srušio rekord Maradone, meč protiv Nigerije ostat će za Messija zapamćen kao prvi u kojem se javno vidi njegovo dirigovanje u ekipi Argentine i način na koji kao kapiten, ali i najbolji igrač, pokušava odvesti svoju ekipu u drugu fazu.

Na poluvremenu utakmice, nakon što su igrači krenuli izaći na teren, Messi je pozvao saigrače i održao im je kratak govor, a zanimljiva je bila i situacija iz 80. minute kada je zbunjeni selektor Gaučosa Jorge Sampaoli pitao Messija može li u igru uvesti Aguera. Tada je rezultat bio 1:1, a ubrzo nakon toga Rojo je postigao drugi gol za Argentinu i donio im prolaz dalje.

Takvo Messijevo, ali i Sampaolijevo ponašanje samo je još jedan dokaz da stvari u reprezentaciji Argentine nakon poraza od Hrvatske ne funkcionišu baš najbolje i da bivši selektor Čilea i trener Seville nema potpuni autoritet nad igračima, što će sigurno biti veliki problem u utakmici protiv Francuske koja će pokušati iskoristiti svaki nedostatak dvostrukog prvaka svijeta.

Meč protiv Nigerije mogao je biti posljednji za Messija u dresu reprezentacije, nakon što je ranije najavio da će se vrlo vjerovatno oprostiti od državnog dresa poslije Rusije, a sljedeći veliki izazov očekuje ga protiv Trikolora koji u prvoj fazi nisu pokazali ni djelić kvaliteta s kojim su stigli na smotru najboljih.