Posebno proučavanje
15

Messi otkrio "tajnu" briljantno izvedenog penala protiv Hrvatske, Livaković nije imao šanse

H. H.
Messi je do sada postigao pet golova na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Messi je do sada postigao pet golova na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi je briljantom partijom protiv Hrvatske odveo Argentinu u novo finale SP-a, a otkrio je i tajnu maestralno izvedenog penala za vodstvo Gaučosa koji Dominik Livaković nije imao šansu da odbrani.

Hrvatski golman je tokom turnira sjajno branio, pogotovo jedanaesterce i redom je pročitao Minamina, Mitomu, Yoshidu i Rodriga, a iako je pogodio stranu, kod Messijevog savršeno izvedenog penala nije mogao ništa.

Messi je priznao da se u u pripremi za meč posebno posvetio proučavanju tehnike i taktike hrvatskog golmana prilikom izvođenja penala i zbog toga je šutirao snažno i visoko.

"S našim golmanima Martinezom i Rullijem detaljno sam proučio tehniku hrvatskog golmana, posebno kod izvođenja jedanaesteraca. Odmah smo shvatili da uvijek do kraja čeka igrača, odnosno da mu oni zaletom, pogledom i položajem tijela 'pokažu' gdje će pucati.

Zato sam shvatio da ne smijem čekati, nego pucati što prije. Svima koji protiv Livakovića čekaju, teško je postići gol. Zato sam odlučio pucati onako kako sam uradio i uspio sam", kazao je Messi.

Argentina će u nedjelju igrati finale protiv Francuske, a susret je na programu od 16 sati.