World Soccer
0

Messi i Barcelona najbolji, BiH na visokom 10. mjestu

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Argentinac Lionel Messi iz Barcelone izabran je za najboljeg nogometaša svijeta u 2009. godini u izboru prestižnog britanskog magazina World Soccer. Naša reprezentacija našla se na visokom desetom mjestu.

Messi je, podsjećamo, priznanje za najboljeg nogometaša svijeta dobio i u izboru France Footbala (Zlatna lopta), kao i u izboru Svjetske nogometne federacije (FIFA). Svoju je ekipu vodio do šest naslova prošle godine. Barcelona je osvojila Ligu prvaka, špansko prvenstvo i Kup kralja, španski i evropski Superkup, a pred kraj godine i Svjetsko prvenstvo klubova!

Messi je u anketi World Soccera primio 43,2% glasova čitatelja. Društvo na ''pobjedničkom postolju'' prave mu klupski saigrači Andres Iniesta s 21,5% i Xavi s 11,2% glasova.

Tek na četvrtom mjestu je najskuplji nogometaš svijeta, Portugalac Cristiano Ronaldo iz Reala sa 6,4% glasova. Ronaldo je prošle godine bio pobjednik ovog izbora, koji je prvi puta bio proveden 1982. godine, a prvi laureat bio je talijanski napadač Paolo Rossi.

Mjesta do 10 najboljih popunjavaju još Zlatan Ibrahimović iz Barcelone ( 4,2), napadač Valencije David Villa (2,5), Atleticov Diego Forlan (2,1), Fernando Torres iz Liverpoola (1.3), Wayne Rooney iz Manchester Uniteda (0,8) i Didier Drogba iz Chelseaja (0,5). Primjetno je da među 10 najboljih nema niti jednog golmana ili odbrambenog igrača, što je još jedna potvrda teze da su u nogometu napadači, odnosno ofanzivci na posebnoj cijeni.

Logično, Barcelona je izabrana i za najbolju ekipu prošle godine, računajući klupsku i reprezentativnu konkurenciju, i to uvjerljivo. Barcelona je primila 75,9% glasova, a na drugom je mjestu reprezentacija Španije sa 8,3% glasova. Brazil je treći (3,8), a zanimljivo je izdvojiti da je na odličnom, desetom mjestu reprezentacija Bosne i Hercegovine, iako sa malim postotkom glasova (0,3).

Sve glavne nagrade vezane su za Barcelonu, pa je tako trener katalonskog diva Pep Guardiola laureat u izboru za najboljeg trenera sa 62,1% glasova. Njemački stručnjak Felix Magath, koji je prošle sezone vodio momčad Wolfsburga do prvog, povijesnog naslova prvaka u Bundesligi, a od ove sezone je preuzeo Schalke, nalazi se na drugom mjestu sa 9,7 posto, dok je ''vječiti'' Alex Ferguson, trostruki pobjednik ovog izbora, uključujući i prethodne dvije godine, ovoga puta zaslužio tek ''bronzanu medalju''sa 5,3%.

Čitatelji su prepoznali i rad bivšeg francuskog reprezentativnog braniča Laurenta Blanca, koji je s Bordeauxom osvojio naslov prvaka, čime je razbio dominaciju Lyona u Le Championnatu. Blanc je na četvrtom mjestu dobio 4,8 posto glasova, a talijanski mag Fabio Capello, koji je Englesku s vrlo uvjerljivim nastupom u kvalifikacijama odveo na Svjetsko prvenstvo, dobio je 3,9% glasova na petom mjestu.

Portugalac Jose Mourinho, pobjednik ovog izbora 2004, i 2005. godine, ovoga puta se morao zadovoljiti tek s desetim mjestom.

World Soccer od 2005. godine provodi i izbor za najboljeg mladog igrača. U ovoj anketi pobijedio je 21-godišnji napadač madridskog Atletica i argentinske reprezentacije Sergio Agüero s 45,1% glasova, ispred Milanovog Brazilca Alexandrea Pata (25,2) i Fiorentininog Crnogorca Stevana Jovetića (9,8). Agüero je na tronu u ovom izboru naslijedio sunarodnjaka Lionela Messija, koji je bio proglašen za najboljeg u prethodne tri godine. Ovoga puta je dobio glavno, najveće priznanje. 

World Soccer, izbori za najbolje u 2009. godini:

Najbolji nogometaš:

  1. Lionel Messi (Barcelona / Argentina) 43,2%
  1. Andres Iniesta (Barcelona / Španija) 21,5
  2. Xavi (Barcelona / Španija) 11,2
  3. Cristiano Ronaldo (Manchester United i Real / Portugal) 6,4
  4. Zlatan Ibrahimović (Inter i Barcelona / Švedska) 4,2
  5. David Villa (Valencia / Španija) 2,5
  6. Diego Forlan (Atletico / Urugvaj) 2,1
  7. Fernando Torres (Liverpool / Španija) 1,3
  8. Wayne Rooney (Manchester United / Engleska) 0,8
  9. Didier Drogba (Chelsea / Obala Slonovače) 0,5 ...

Najbolja ekipa:

  1. Barcelona 75,9%
  2. Španija 8,3
  3. Brazil 3,8
  4. Sjeverna Koreja 2,7
  5. Wolfsburg 1,5
  6. Estudiantes 1,4
  7. Manchester United 1,3
  8. Engleska 0,8
  9. Real Madrid 0.6 10. Bosna i Hercegovina 0,3 ...

Najbolji trener:

  1. Josep Guardiola (Barcelona) 62,1%
  2. Felix Magath (Wolfsburg / Schalke) 9,7
  3. Alex Ferguson (Manchester United) 5,3
  4. Laurent Blanc (Bordeaux) 4,8
  5. Fabio Capello (Engleska) 3,9
  6. Marcelo Bielsa (Čile) 3,4
  7. Carlos Dunga (Brazil) 2,9
  8. Roy Hodgson (Fulham) 1,3
  9. Alex Sabella (Estudiantes) 1,1
  10. Jose Mourinho (Inter) 0,8 ...

Najbolji mladi igrač:

  1. Sergio Agüero (Atletico / Argentina) 45,1%
  2. Alexandre Pato (Milan / Brazil) 25,2
  3. Stevan Jovetić (Fiorentina / Crna Gora) 9,8 ...