Nogomet
0

Messi dostigao Rivaldov rekord u Barceloni

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AP)
Lionel Messi (Foto: AP)
S dvama je golovima postignutima Kopenhagenu u srijedu u dvoboju trećeg kola Lige prvaka Barcelonin argentinski nogometaš Lionel Messi došao do brojke 31 gola za Barcelonu u međunarodnim takmičenjima.

Time se po broju golova postignutih u evropskim kupovima (i Interkontinentalnim finalima) izjednačio s legendarnim Brazilcem Rivaldom, koji je dosad samostalno predvodio listu.

Dva gola Argentinac je zabio prošle godine na FIFA-inome Svjetskom prvenstvu klubova u Abu Dhabiju, dok je 29 dodao u Ligi prvaka. Za rekorderom Raulom po ukupnom broju golova u eurokupovima zaostaje 40 golova. Ipak, sa samo 23 navršene godine i tempom kojim neumorno zabija, Messi apsolutno ima mogućnost dostići deset godina starijeg Španca koji danas igra u Schalkeu.

Sve bolje 23-godišnji argentinski napadač napreduje i na listi najboljih klupskih strijelaca svih vremena. Trenutno je na 137 golova u službenim nastupima za katalonski klub. Ispred njega samo je legendarna četvorka: Cesar (235 golova), Kubala (194), Samitier (178) i Escola (164).

Već je ove sezone u deset odigranih službenih utakmica za Barcu Messi zabio jednako toliko golova. Četiri je zabio u Ligi prvaka, a po tri u Primeri i UEFA-inu Superkupu. Zabio je tri gola više od Cristiana Ronalda, koji je za Real ove sezone skupio sedam golova.