Grupa D
33

VIDEO / Menez i Cabaye pogodili za trijumf Francuske nad Ukrajinom

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajina i Francuska su svoj susret u grupi D započele sa zakašnjenjem oko sat vremena zbog jake kiše. Utakmica je ipak odigrana nakon prestanka padavina, a pobjedu su slavili Francuzi rezultatom 2:0.

Prvu priliku na susretu je imala reprezentacija Francuske preko Benzeme u 6. minuti, koji je promašio, a više sreće nije imao ni Debuchy četiri minute kasnije. Ukrajinci su zaprijetili u 25. minuti kada je pokušao Yarmolenko. Na drugoj strani je uzvratio Menez. Dogodilo se to u 26. minuti, a samo dvije minute kasnije sjajnu prilikuje propustio ponovo Benzema.

Do kraja prvog dijela utakmice su obje reprezentacije imale po dvije prilike. Ukrajinci su pokušali preko Konoplyanka i Shevchenka, dok su Francuzi zaprijetili preko Mexesa i Diarre, ali golova nije bilo. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0.

U nastavku utakmice su prvi zaprijetili Francuzi preko Meneza, a potom je Shevchenko na muke stavio golmana Francuske Llorisa. U 53. minuti Francuzi dolaze u vodstvo, a strijelac je bio odlični Menez.

Šok nakon primljenog pogotka je skupo koštao Ukrajince, jer je Cabaye povisio rezultat na 2:0 u 56. minuti utakmice. Nakon drugog gola su Francuzi preuzeli terensku inicijativu te su stvorili nekoliko odličnih prilika. Cabaye je u 65. minuti pogodio stativu ukrajinskog gola.

Igrala se 71. minuta kada je rezervista Dević imao priliku vratiti Ukrajince u igru, ali nije bio precizan. Dvije minute kasnije je šutirao Ribery, no, problema za ukrajinskog golmana Pyatova nije bilo. Do kraja susreta nije bilo većih prilika. Utakmica je završena rezultatom 2:0 u korist Francuske, koja sada ima četiri boda u grupi D, dok je Ukrajina ostala na tri boda.

Ukrajina 0:2 Francuska (Menez 53., Cabaye 56.) Tabela grupe D:

  1. Francuska 2 1 1 0 3:1 4
  2. Ukrajina 2 1 0 1 2:3 3
  3. Engleska 1 0 1 0 1:1 1
  4. Švedska 1 0 0 1 1:2 0