Evropska liga
3

Menalo pred meč protiv Ordabasyja: Svima je jasno šta donosi prolazak, motiva ne manjka

Piše: O. T.
Luka Menalo (lijevo) i Dejan Bandović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Luka Menalo (lijevo) i Dejan Bandović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ofanzivac Širokog Brijega Luka Menalo (20) vjeruje da njegov tim može proći prvu prepreku u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Široki se u 1. pretkolu tog takmičenja sastaje protiv predstavnika Kazahstana Ordabasyja, a meč počinje večeras u 20:30 sati.

Menalo iza sebe ima odličnu sezonu. U 37 nastupa u svim takmičenjima postigao je 14 golova te osvojio Kup Bosne i Hercegovine s timom s Pecare. Svojim igrama zaslužio je mjesto u sastavu mlade reprezentacije BiH gdje je postao neizostavan faktor.

Njegova mladost, ambicija i konstantan napredak govore za sebe pa je bilo sasvim očekivano da Menalo vjeruje u prolazak protiv Ordabasyja za kojeg se smatra da je favorit u ovom duelu.

"Sigurno da se nećemo predavati unaprijed, mi imamo svoje kvalitete koje želimo pokazati. Nismo slučajno izborili Evropu i ne želimo se predati odmah u prvom pretkolu. Motiva nam ne manjka zasigurno, svima nam je jasno šta nam donosi prolazak dalje i nama lično, kao i klubu i navijačima", kazao je Menalo za Klix.ba.

Široki je prošlu sezonu završio igranjem u Ligi za opstanak prvenstva BiH, ali i osvajanjem Kupa BiH, što je zapravo bio i jedini način da se domogne Evrope nakon što je u regularnom dijelu BHT Premijer lige igrao ispod očekivanja. Stvari sada izgledaju drugačije, smatra Menalo.

"Pa s obzirom na to da smo se pojačali Ćorićem i Begonjom, moje mišljenje je da je ova ekipa zrelija i kvalitetnija u odnosu na onu s kraja prošle sezone. Mislim da sa trenerom Goranom Sablićem i njegovim pomoćnicima svi svakog dana napredujemo i učimo nešto novo", govori mladi ofanzivac.

Protiv Željezničara u svojoj jedinoj pripremnoj utakmici za ovu sezonu Široki je odigrao neriješeno (1:1), ali i pružio odličnu predstavu, posebno u prvom poluvremenu. Možemo li očekivati nešto slično? Iako mlad, Menalo je lukavo odgovorio.

"Nećemo otkrivati unaprijed sve naše adute", izjavio je s osmijehom te dodao da navijačima obećava požrtvovanost i da će ginuti za svaku loptu.

Širokobriježani su do sada doveli tri igrača i priključili nekoliko juniora u prvi tim. U ekipu su stigli veznjaci Josip Ćorić (29) i Luka Begonja (25) iz zagrebačke Lokomotive te veznjak iz Splita Luka Grubišić (19). Ekipu su napustili golman Antonio Soldo (29), štoper Boris Pandža (30) i veznjaci Ivan Sesar (27) i Mario Marina (28), a vrlo je izvjesno da će otići i Damir Zlomislić koji se povezuje s bjeloruskim Šahtjorom iz Soligorska.

"Mislim da Uprava i stručni štab tu rade odličan posao, sve je u njihovim rukama i poslije ovakvih pojačanja nema razloga da iko sumnja u njih", poručio je Menalo.

Utakmica 1. pretkola Evropske lige između Širokog Brijega i Ordabasyja počinje večeras u 20:30 sati na stadionu Pecara, a uzvrat je sedam dana kasnije u Kazahstanu.