Nogomet
28

Menadžer Irfan Redžepagić: Džeko je danas najveći brend koji imamo

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Menadžer Edina Džeke Irfan Redžepagić bio je gost predavač na 5. Business cafeu na kojem je govorio o sportskom menadžmentu i svom klijentu.

Više od 10 godina traje uspješna saradnja Redžepagića i njegovog klijenta Edina Džeke. Kako kaže, u periodu koji imaju iza sebe, osim poslovnog izgradili su i prijateljski odnos na kojem se i zasniva njihova saradnja. Zanimljiva je priča kako su se uopće upoznali.

"Bilo je to na susretu kadeta Olimpica i Željezničara koji sam sudio", sjeća se Redžepagić perioda od prije desetak godina.

U tom vremenu, kaže Redžepagić, Džeko je odigrao osam utakmica na poziciji defanzivnog veznog igrača. Stupili su u kontakt, nakon čega je uslijedila jedna od najljepših bh. nogometnih priča.

"Igranje na toj poziciji kasnije mu je itekako koristilo pa i danas u Cityju možemo vidjeti taj zadnji pas karakterističan za vezne igrače", pojašnjava Redžepagić.

U međuvremenu, na kormilo FK Željezničar je stigao češki stručnjak Jirži Plišek, koji je u Džeki prepoznao talenat i pri povratku u Češku preporučio ga FK Teplice, u kojem nisu čekali mnogo.

Na adresu Želje je stigla ponuda za Džeku koja je prihvaćena, a Džeko je spakovao kofere i krenuo na put za koji ni on ni menadžer nisu mogli sanjati gdje će ih odvesti.

Nakon sjajnih partija u Teplicama Džeko je za četiri miliona eura otišao u Wolfsburg, gdje je stekao status legende i u kojem je zajedno sa Zvjezdanom Mismovićem vodio klub do titule prvaka.

Međutim, nakon nekoliko sjajnih sezona u Bundesligi uslijedio je najveći transfer u bh. nogometnoj historiji. Dijamant je za 35 miliona eura preselio na Etihad i počeo igrati u dresu Manchester Cityja. Krajem augusta sa Građanima je produžio ugovor.

"Pregovori su trajali sedam mjeseci. U tom periodu gledali smo da nađemo 'zajednički jezik' sa Upravom Cityja, da sve strane budu zadovoljne. I, na obostrano zadovoljstvo to se desilo. Džeko je potpisao ugovor za koji tvrdim da je trenutno među deset najboljih u svijetu", dodaje menadžer.

"Džeko je danas najveći brend koji imamo. Nedavno sam sa porodicom išao na utakmicu protiv Uniteda i na pasoškoj kontroli su me pitali koja je svrha mog ulaska u Englesku. Rekao sam im da idem na spomenutu utakmicu i oni su odmah počeli govoriti o Džeki", kaže Redžepagić.

Za njegovog klijenta, tvrdi, postoji interes mnogih klubova, ali je Dijamant sretan u Manchesteru.

Na počecima svoje menadžerske karijere, kako kaže, radio je džaba.

"Sudio sam utakmice za dnevnice od 15 do 20 maraka. Radio sam tri godine džaba, lutao u tom procesu, stvarao kontakte na koje sam danas ponosan", dodaje.

Odnos između njih dvojice zasnovan je prije svega na kućnom odgoju i međusobnom povjerenju. Priznaje da je u proteklom periodu, pogotovo nakon prelaska u Englesku, bilo pritisaka drugih menadžera koji su kapitenu Zmajeva nudili svoje usluge, ali Džeko je ostao vjeran čovjeku koji mu je ispunio snove.

Osim što je napravio najbolji transfer u bh. nogometu, Redžepagić kaže da je Džeko bio taj koji je otvorio vrata evropskih nogometnih klubova mnogim drugim nogometašima iz BiH, pogotovo u Češkoj, gdje danas sa velikim uspjehom nastupa nekoliko sjajnih igrača i potencijalnih reprezentativaca.