Nogomet
10

Mehmed Baždarević za Klix.ba: Važno je kvalifikacije započeti pobjedom

Piše. D.K.
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević optimista je pred večerašnju utakmicu koju na zeničkom stadionu "Bilino polje" selekcija BiH igra protiv Kipra, u okviru prvog kola kvalifikacija grupe B za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će 2016. godine biti održano u Francuskoj.

"Važno je napraviti prvi korak, ostvariti dobru igru i pobjedu. Mislim da naša ekipa ima sasvim dovoljno kvaliteta, a motiva vjerovatno ne bi trebalo nedostajati. Mislim da naša pobjeda, ako budemo igrali onako kako znamo, ne bi trebala doći u pitanje", rekao je Baždarević za Klix.ba.

Ipak, navodi kako je sigurno da večeras neće biti lako.

"Vidjeli smo da se dešavaju neki rezultati koji nisu normalni i uobičajeni. Moramo biti vrlo oprezni i igrati sa sto posto mogućnosti, jer male ekipe, kao što je Kipar, vjerovatno su spremne da naprave iznenađenje. Znači, ne treba srljati, treba igrati pametno, a mislim da je kvalitet na našoj strani", kazao je Baždarević.

Na pitanje kako komentariše odlazak iz reprezentacije Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Senijada Ibričića, Baždarević smatra da sada više treba pričati o igračima koji se nalaze u reprezentaciji.

"Da se ja pitam, ne bih se tek tako odrekao tih momaka za koje mislim da još uvijek mogu da nam dosta toga pruže. Međutim, odluka je donesena takva kakva jeste, te je sada najvažnije da oni koji su ovdje daju sve od sebe i da svojom igrom pokažu da mogu da nadomjeste nedostatak onih igrača koji su za mene još uvijek dobrodošli u reprezentaciju", istaknuo je Baždarević.

Naglašava kako su svaka tri boda važna, te da će utakmice, poput one sa Kiprom, biti najvažnije.

"Zna se da je Belgija favorit broj jedan, a iza njih smo odmah mi. Sigurno će biti važnije pobijediti Izrael, Kipar i Vels, nego Belgiju. U svakom ciklusu kvalifikacija bude iznenađenja. Prema tome, moramo učiniti sve da mi ne budemo neko loše iznenađenje", poručio je Baždarević.

Smatra kako je BiH po kvalitetu "rame uz rame" sa Belgijom, ali da se to mora pokazati na terenu.

"Trebamo se paziti Kipra i Izraela i biti što ozbiljniji. To su utakmice u kojima će se odlučivati odlazak na Evropsko prvenstvo", zaključio je Baždarević.

Utakmica između BiH i Kipra počinje u 20:45 sati, uz direktan prenos na BHT1.

U grupi B, osim ove dvije, nalaze se i selekcije Belgije, Izraela, Velsa i Andore.