Nogomet
9

Mehmed Baždarević: Portugal je vješto pokazao svoje vrline na Euru

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mehmed Baždarević, selektor nogometne reprezentacije BiH, prokomentarisao je za Klix.ba završetak Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Kada smo sa šefom našeg državnog tima uradili intervju prije početka kontinentalne smotre u Francuskoj izjavio je kako je Portugal uz Hrvatsku i Englesku jedan od favorita iz sjene. Ispostavilo se da je bio dobar prognozer. Izabranici Fernanda Santosa su na kraju dotakli vrh prvi put u svojoj historiji.

"Mnogi za Portugal kažu kako igraju 'prljav nogomet'. Ipak, oni su na kraju postali prvaci Evrope i zaslužuju čestitke. Osim toga, ono što je za mene kod njih bilo pozitivno jeste da su vješto pokazali svoje vrline, a sakrili mane. To je odlika velikih reprezentacija. Selektor je iz ekipe izvukao maksimum, ostvarili su cilj defanzivnom igrom. Premda sam na početku Eura mislio da će prvak biti reprezentacija koja bude igrala ofanzivno, to se nije desilo. Pokazalo se da se više računa vodilo o defanzivnom nego o ofanzivnom nogometu", kazao je Baždarević.

Dodao je kako su Portugalci bili posebno disciplinovani u finalnom okršaju.

"Pokazali su veliku želju i htijenje za pobjedom. Jednostavno, u svakoj utakmici su se prilagođavali suparniku".

Baždarević naglašava kako je na Euru navijao za Francusku i Hrvatsku.

"Žao mi je Trikolora. Ja sam francuski trener i živim u toj državi, naravno, navijao sam za njih, prijatelj sam s Deschampsom i njegovim pomoćnikom. Igrali su dobro do finala, međutim, osim Njemačke nisu imali ozbiljnog protivnika na tom putu. Onda je u jednoj utakmici sve palo u vodu i san o osvajanju naslova je srušen. No, život ide dalje. Euro je obilježila jedna kolektivna igra i čvrsta organizacija, svi su igrali s puno pritiska. Njemačka, Italija pa i Hrvatska pokazale su dosta toga dobrog u prvom dijelu, ali nisu uspjeli otići do kraja", rekao je Baždarević.