Doživotno suspendiran
0

Međunarodni sportski sud odbio Bin Hammamov zahtjev

Totalsport
Mohamed Bin Hammam (Foto: Reuters)
Mohamed Bin Hammam (Foto: Reuters)
Mohamed bin Hammam, bivši predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC) koji je dobio doživotni izgon iz nogometa, zatražio je od Međunarodnog sportskog suda (CAS) u Lausannei da blokira imenovanje njegovog nasljednika na dužnosti predsjednika AFC-a.

FIFA je doživotno suspendirala 62-godišnjeg Mohameda bin Hammama nakon što ga je proglasila krivim za pokušaj kupovine glasova tokom kampanje za izbor predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije.

FIFA-ina Komisija za istrage je utvrdila kako je predsjednik Azijske nogometne federacije pokušao podmititi dužnosnike saveza karipskih zemalja sa 40.000 dolara kako bi mu dali glas na izborima na kojima je treba biti jedini protukandidat aktualnom predsjedniku Seppu Blatteru. Bin Hammam se, međutim, nakon izbijanja afere povukao iz utrke, a Blatter je dobio novi mandat na čelu FIFA-e.

AFC je nakon suspenzije Bin Hammama, kao njegovog nasljednika na dužnosti predsjednika AFC-a i člana Izvršnog odbora FIFA-e imenovao Kineza Zhanga Jilonga.

Bin Hammam se CAS-u žalio i tražio od njega da blokira Zhangovo imenovanje na toj dužnosti, ali je CAS tu njegovu žalbu odbio, saopštio je AFC.