Premijer liga BiH
18

Mečevi za prestiž: Sarajevo dočekuje Zrinjski na Koševu, Široki protiv Željezničara

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deveto kolo Lige za prvaka Bosne i Hercegovine donosi dva derbija u kojima se sastaju Sarajevo i Zrinjski te Široki Brijeg i Željezničar. Derbiji, međutim, ne donose ništa osim borbe za prestiž, jer dva kola prije kraja sve je poznato.

Pored dva navedena derbija, danas se igra susret i između Krupe i Radnika, a svi mečevi počinju u istom terminu od 17:00 sati.

Jedina promjena koju mogu donijeti ovi mečevi, kao i naredno, posljednje kolo jeste promjena na trećem i četvrtom, odnosno petom i šestom mjestu. Ipak, takve promjene ne znače mnogo pošto je već poznato ko je šampion i ko putuje u evropska takmičenja.

Liga za prvaka

Krupa - Radnik (17:00 sati)

Sarajevo - Zrinjski (17:00 sati, Moja TV)

Široki Brijeg - Željezničar (17:00 sati, Moja TV)

Za Krupu i Radnik ovaj meč može biti važan zbog toga što je razlika između ova dva kluba samo jedan bod tako da traje borba za peto mjesto.

Slično je i sa Sarajevo i Širokim Brijegom, koji se ne sastaju međusobno u ovom kolu, ali koji se "bore" za treće mjesto iako je poznato da oba tima putuju u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Za Željezničar i Zrinjski ništa se ne može promijeniti. Zrinjski će sigurno ostati prvi nakon što je prošlog vikenda osvojio treću uzastopnu titulu prvaka BiH, dok će Željezničar sigurno ostati drugi.

Svi ovi mečevi mogli bi poslužiti kao šansa da treneri daju minutažu igračima koji ranije nisu mnogo igrali tako da ovi mečevi više podsjećaju kao priprema za novu sezonu.

Centralni događaj, ipak, zbit će se na Pecari gdje se tri vrlo važna igrača opraštaju od Širokog. Naime, Luka Menalo, Wagner Santos Lago i Jure Ivanković igraju posljednji meč za Široki.

Posebnu pažnju privlači odlazak Wagnera koji je jedna od najvećih legendi u historiji Širokog, kao i cijele Premijer lige BiH. Riječ je o igraču s najviše pogodaka u historiji Premijer lige i igraču koji dugo godina nosi kapitensku traku Širokog. Wagner danas igra posljedni meč svoje karijere, kao i Ivanković, dok Menalo odlazi u Zagreb gdje je protekle zime potpisao ugovor s Dinamom.

Tabela: