Istraživanje CIES-a
26

Mbappe najvredniji igrač svijeta, Messi tek četvrti, a Sancho na visokom petom mjestu

N. K.
Mbappe, Messi i  Sancho
Mbappe, Messi i Sancho
Raheem Sterling i Mohamed Salah su prema Nogometnom opservatoriju svrstani među tri najvrednija igrača na svijetu i ispred Lionela Messija, dok je engleska zvijezda Jadon Sancho odmah iza velike četvorke.

Treće mjesto zauzeo je napadač Manchester Cityja Sterling s cijenom od 190 miliona funti i malo zaostaje za Salahom čija je vrijednost 200 miliona funti nakon dvije fantastične sezone u Liverpoolu.

Obojica se nalaze iza lidera Kyliana Mbappea koji je na vrhu najvrednijih 100 igrača svijeta, a zvijezda PSG-a vrijedi 230 miliona funti.

Možda iznenađujuće je da je Messijeva vrijednost pala znatno iza vodećeg trojca s 153 miliona funti, što ga je svrstalo na četvrto mjesto.

Lista Nogometnog observatorija CIES je bazirana na algoritmu proizvedenom s oko 57 varijabli uključujući dob, ugovor, položaj, minute, golove, internacionalni status i rezultati tima.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail

Svi članovi Liverpoolovog napadačkog trojca su u Top 10 budući da je Sadio Mane šesti, a Roberto Firmino osmi na listi.

Zvijezde Premiershipa čine većinu najboljih 10 s Tottenhamovim Harryjem Kaneom i Leroy Saneom iz Manchester Cityja, dok je na petom mjestu Jadon Sancho iz Borussije Dortmund. Engelski reprezentativac je procijenjen na samo 8 miliona funti manje od četvrtoplasiranog Messija.

Lista najvrednijih 10:

  1. Kylian Mbappe (PSG) 230 miliona funti
  2. Mohamed Salah (Liverpool) 200
  3. Raheem Sterling (Manchester City) 190
  4. Lionel Messi (Barcelona) 153
  5. Jadon Sancho (Borussia Dortmund) 145
  6. Sadio Mane (Liverpool) 144
  7. Harry Kane (Tottenham) 143
  1. Roberto Firmino (Liverpool) 132
  2. Antoinne Griezmann (Barcelona) 131
  3. Leroy Sane (Man City) 125