SP u Rusiji
10

Mbappe donio pobjedu Francuzima protiv Perua i plasman u osminu finala

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Francuske pobijedila je na Central stadionu u Jekaterinburgu u okviru 2. kola Svjetskog prvenstva selekciju Perua rezultatom 1:0.

U prvom poluvremenu mogli smo uživati u sjajnoj utakmici, a prvu veliku priliku propustio je Cueva, kada je lopta prošla malo iznad prečke.

U narednih deset minuta Griezmann je dva puta ozbiljno zaprijetio Peruu. Prvo je šutirao pored gola iz dobre situacije, a onda je mu je Gallese izvanredno odbranio pokušaj iz prve.

Nakon pola sata igre Peru je imao ponovo dobru priliku, ali je Lloris bio oprezan nakon šuta Guerrera.

Tri minute kasnije Francuzi su poveli. Giroud je primio odličan pas i pucao, ali je odbrambeni igrač klizećim startom blokirao šut. Ipak, lopta se sretno odbija do Mbappea, koji bez problema postiže gol iz blizine.

Mogli su prije odlaska na odmor Francuzi i udvostručiti prednost, kada je Gallese sjajno odbranio šut Lucasa.

U nastavku je viđena znatno slabija utakmica, a dvije velike prilike propustili su Peruanci da stignu do izjednačenja.

Prvo je Sanchez pogodio stativu u 50. minuti, a potom je Advincula iz sjajne situacije poslao loptu iznad prečke pa promjene rezultata nije bilo.

Francuzi su nakon dva kola već osigurali plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva s šest bodova u grupi C.

Danska je ranije danas remizirala s Australijom rezultatom 1:1 te se i ona nalazi nadomak plasmana u nokaut fazu, dok se Peru oprostio od Mundijala budući da više nema šansi za prolaz dalje.

Tabela: