Sjajna priča
24

Mavididijev jednogodišnji put od igranja za engleskog trećeligaša do Ronaldovog saigrača

Piše: N. K.
Aaron Ramsey je već otišao u Torino upoznati svoj novi dom nakon što je bez obeštećenja prešao u Juventus, ali Velšanin nije jedini bivši igrač Arsenala koji je krenuo put italijanskog prvaka u posljednjih nekoliko godina.

Naime, Stephy Mavididi (20) je prošlog ljeta napustio Topnike i prešao u redove Stare dame nakon osam godina provedenih u klupskim omladinskim kategorijama.

Nikada nije zabilježio nastup u prvom timu Arsenala, a umjesto toga bio je posuđen Charltonu i Prestonu u League One, odnosno trećem rangu engleskog nogometa.

Skautiran od brata Giorgija Chiellinija Claudija, Mavididi je postigao šest golova u 32 utakmice za Juventusov U23 tim u Seriji C, ali mu nije trebalo dugo da se nađe na treninzima prvog tima, gledajući kako Cristiano Ronaldo obavlja svoje stvari pokušavajući izbjeći Chiellinija i Bonuccija.

"Sjećam se prvog treninga kao da je bilo jučer. To je bilo prvi put da vidim Ronalda. Imate djelić sekunde da izvršite ono što želite učiniti, ako ne, onda će Chiellini i Bonucci doći ravno na vas. Više nemate vremena. Naučio sam brzo razmišljati i raditi stvari brže", rekao je Mavididi za BBC Sport.

Nakon što ga je Max Allegri dva puta uvrstio na klupu, Mavididi je postao prvi Englez još od Davida Platta koji je zaigrao za Juventus kada je ušao u igru kao izmjena u aprilskom porazu od SPAL-a rezultatom 2:1.

"Prije utakmice sam bio posljednji koji je izašao iz svlačionice i Allegri mi je rekao 'jesi li spreman?', a ja sam odgovorio 'naravno da sam spreman'. Želio sam ući u igru i onda u 69. minuti sam dobio priliku za debi. To je bio dan kojeg nikad neću zaboraviti", rekao je Mavididi.