Cijeli tim godine iz Španije
27

Matthäus ogorčen na FIFA-u i FIFPro: Ne razumijem njihovu odluku!

Totalsport
Lothar Matthäus
Lothar Matthäus
Bivši njemački reprezentativac Lothar Matthäus izrazio je svoje nezadovoljstvo nakon što je, prema izboru Međunarodne federacije (FIFA) i Udruženja profesionalnih nogometaša (FIFPro) 11 igrača iz španske Primere uvršteno u najbolji tim 2012. godine.

Za najbolju jedanaestoricu godine glasali su svi članovi FIFProa, a tim godine je objavljen u ponedjeljak navečer na svečanoj dodjeli Zlatne lopte u Zürichu. Kao što smo rekli, svih 11 nogometaša dolaze iz španske Primere, a čak desetorica su iz Real Madrida i Barcelone.

Na golu je čuvar mreže Reala Iker Casillas, a odbrambenu liniju ispred njega čine Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos i Marcelo. U veznom su redu Xabi Alonso, Xavi Hernandez i Andres Iniesta, a napadački trojac čine spomenuti Falcao, te sasvim očekivano Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

"Ne mogu shvatiti izbor FIFA-e i FIFPro-a! Zar jedini igrači koji vrijede dolaze iz Primere? Pa na televizijskim ekranima se vidjelo da ljudi iz prvih redova nezadovoljno kimaju glavom u nevjerici što čuju i vide", rekao je Matthäus, koji se nakon toga osvrnuo i na velikog slavodobitnika Lionela Messija, osvajača Zlatne lopte i četvrtu godinu zaredom.

"Messijev uspjeh je očekivan i u potpunosti ga odobravam."

Podsjetimo, Argentinac je postao prvi nogometaš u historiji koji je prestižnu nagradu osvojio četiri puta.