Nogomet
0

Mathieu Flamini otkrio sedam godina skrivanu tajnu: Pokrenuo sam revolucionaran biznis

Klix.ba
Mathieu Flamini (Foto: EPA)
Mathieu Flamini (Foto: EPA)
Mathieu Flamini je fudbalsku slavu stekao igrajući za Arsenal i Milan, a tri puta je nastupio i za reprezentaciju Francuske. Međutim, kako vrijeme prolazi, Flamini ostavlja sve dublji trag izvan fudbala, pošto je pokrenuo biznis koji je revolucionaran na polju biohemije, a javnost je tek odnedavno upoznata s tim.

Kada je sa svoje 24 godine napustio Arsenal i obukao dres Milana, svjestan zagađenja okoline Mathieu Flamini je želio na neki način doprinijeti poboljšanju. U Milanu je upoznao Pasqualea Granatu s kojim je našao zajedničku riječ pošto je i Granata imao slične ideje.

Tako su njih dvojica pokrenuli kompaniju GF (Granata-Flamini) Biochemical i krenuli u potražnju rješenja koje bi do kraja moglo zamijeniti naftu. Međutim, Flamini nikome nije govorio za plan i djelovao je "iz pozadine", a javne stvari vezane za tu ideju rješavao je Granata.

"Tokom posljednjih sedam godina nikome nisam rekao za ovaj projekt. Kada sam se preselio u Milan 2008. godine upoznao sam Pasqualea, s kojim sam se zbližio i slično smo razmišljali o problemima u okolini. Oduvijek sam razmišljao o prirodi, klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju", kazao je Flamini za britanski The Sun.

"Moji saigrači iz Arsenala će saznati kada pročitaju novine, a ni menadžer Wenger nije upoznat o ovome. Niko dosad nije znao ništa o tome. Svom partneru sam pustio da bude javno aktivan, ja sam djelovao iz pozadine.

Nije bilo lako, jer kada pokreneš nešto takvo potrošiš puno novca, a tu je i stres. Ipak, bio je to bijeg iz nogometa koji je pun uspona i padova, pa mi je ovo razbistrilo um. Ali, bilo je silno intelektualno izazovno", otkriva 31-godišnji veznjak Arsenala.

Flamini i Granada su otkrili Levulinic kiselinu, molekulu koja, prema istraživanjima u Los Angelesu, može zamijeniti naftu u svim njenim formama. Ova firma već ima blizu 400 radnika u Italiji, Francuskoj, Rusiji i Njemačkoj, a potencijalna vrijednost tržišta iznosi blizu 30 milijardi eura.