Nogomet
76

Mateo Sušić za Klix.ba: Laknulo mi je što sam opravdao poziv, Spahić i stariji igrači su mi mnogo pomogli

Piše: D. B.
Mateo Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mateo Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH sinoć je u prijateljskom meču pobijedila Luksemburg rezultatom 3:0, a utakmicu je na neki način prelomio debitant Mateo Sušić. On je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o svom debiju, igri u sinoćnoj utakmici i očekivanjima od susreta sa Švicarskom.

Zmajevi su otpor Luksemburga slomili u 73. minuti, a za to je itekako zaslužan Mateo Sušić, nakon čijeg je ubačaja domaći defanzivac Maxime Chanot postigao autogol. Poslije tog pogotka je našem timu bilo lakše, a dali smo još dva gola.

"Neopisivo sam sretan, tek sam nakon utakmice shvatio šta se zapravo dogodilo. Došao sam u reprezentaciju iznenada, a svi su me odlično prihvatili. Poseban je osjećaj kad se nađeš među velikim imenima poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Senada Lulića, Emira Spahića i drugih. Zaista sam dobro prihvaćen, već se osjećam kao da sam dugo u reprezentaciji. Debi je zaista neopisiv, posebno poslije prvog gola u kojem sam učestvovao. Laknulo mi je na neki način, jer sam opravdao poziv u državni tim i očekivanja", izjavio je Sušić.

Uoči utakmice je osjećao tremu, ali su mu iskusni saigrači iz reprezentacije, posebno Emir Spahić, pomogli da se pripremi za novu stepenicu u svojoj karijeri i pruži dobru partiju u najdražem dresu.

"Bilo je pozitivne treme, debi je nešto što čekaš dugo, o čemu sanjaš. Međutim, dobro sam se psihološki spremio, pomogli su mi stariji igrači, pogotovo Spahić, koji me je savjetovao prije utakmice da se opustim, da igram kao da mi je stota, a ne prva utakmica. Odmah mi je bilo lakše da se fokusiram na utakmicu. S ovako dobrim igračima nije problem igrati", rekao je novi reprezentativac BiH.

On smatra da će BiH pružila dobru igru s obzirom na nekoliko rotacija u ekipi te tvrdi da će u narednim utakmicama igra biti još bolja.

"U prvom poluvremenu smo igrali malo lošije prema naprijed, ali ne toliko loše kako mediji pišu. Luksemburg uopće nije loša ekipa, pokazali su to protiv Portugala, koji ih je jedva dobio. Danas svaka ekipa zna igrati nogomet, pogotovo defanzivu. Teško je igrati ofanzivni nogomet, a defanzivni može svako, pogotovo ako se postave tri bloka. To je izuzetno teško probiti, ali kad se uspije u tome, onda krene. Tako je bilo i sinoć, poslije prvog smo postigli još dva gola. Treba imati u vidu da je bilo dosta rotacija, u prvom poluvremenu su igrali igrači koji ranije nisu igrali zajedno. Treba vremena da se to uigra. Već na sljedećoj utakmici će biti još bolje", kazao je Sušić.

Zmajevi će 29. marta u Cirihu igrati prijateljski meč protiv Švicarske, koja je mnogo veći izazov od Luksemburga. Sušić se nada novoj prilici za igru.

"Švicarska je dosta jača ekipa od Luksemburga, ali će nam biti lakše igrati jer ne igraju striktno defanzivu. Biće to dobra utakmica, nadam se da ćemo se pokazati u pravom svjetlu. Što se tiče moje minutaže, svaki igrač voli početi utakmicu, ali ću svakom minutažom biti zadovoljan. Debitovao sam i sada se vemu mogu nadati", završio je Sušić.