Nogomet
58

Mateo Sušić: Bila bi čast upisati se u historiju osvajanjem prvog trofeja za reprezentaciju

Piše: D. B.
Mateo Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mateo Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH u utorak u Osaki igra finalnu utakmicu Kirin kupa protiv reprezentacije Japana, a bh. reprezentativac Mateo Sušić je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o izazovu koji očekuje naše Zmajeve, kao i o velikoj prilici za osvajanje historijskog trofeja.

Zmajevi su u polufinalu elininisali Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je regularni tok utakmice završen neriješeno.

"Nakon Danske smo nastavili raditi veoma ozbiljno, kao da se radi o kvalifikacijama. Taktički se pripremamo za utakmicu, uvježbavamo različite kombinacije za koje smatramo da bi mogle i trebale proći protiv Japana", izjavio je Sušić.

Japan je pružio impresivnu partiju u polufinalu protiv Bugarske upisavši pobjedu rezultatom 7:2, ali Zmajevi imaju recept za dobar rezultat.

"Vidjeli smo kako su Japanci igrali, jaki su na svim pozicijama. No, nemaju visinu, što je naša prednost. Upravo bi visoki igrači mogli biti prevaga na našu stranu, pogotovo kao odgovor na njihov visoki presing koji su igrali protiv Bugarske", rekao je bh. reprezentativac.

Japance s klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, koji neće moći računati na povrijeđene Shinjija Kagawu i Keisukea Hondu. No, naši reprezentativci se ne zavaravaju.

"Istina je da Japan nema dvojuci najzvučnijih igrača, no, ostali igrači su pokazali individualni i kolektivni kvalitet protiv Bugarske. Reprezentacija Japana je zaista snažna i bez Kagawe i Honde", smatra Sušić.

Ako pobijedi Japan, reprezentacija BiH će osvojiti svoj prvi trofej u historiji.

"Pobjeda bi nam mnogo značila, jer bi ovaj kup bio prvi trofej u historiji reprezentacije BiH. Bila bi nam čast da se upišemo u historiju kao ekipa kojoj je ro uspjelo. U timu imamo dosta novih igrača koji su željni da se dokažu i opravdaju poziv selektora Baždarevića", završio je Sušić.

Utakmica BiH - Japan se igra u utorak na stadionu Suita u Osaki s početkom u 13:30 sati po našem vremenu.