Jedan od najboljih ikad
6

Mascherano otkrio Messijevu "nogometu tajnu" i zašto je drugačiji od ostalih igrača

K. H.
Mascherano i Messi (Foto: EPA-EFE)
Mascherano i Messi (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji saigrač Lionela Messija iz Barcelone i reprezentacije Argentine Javier Mascherano otkrio je svoje mišljenje zbog čega Messi još uvijek igra na vrhunskom nivou te koje ga stvari čine drugačijim od ostalih igrača.

Mascherano kaže da Messi ima veliku uspješnost realizacije poteza koje želi odigrati, što nije slučaj s ostalim igračima koji imaju dobru ideju, ali ne urade to na najbolji način.

"Većina dobrih igrača donosi ispravne odluke, ali ih ne može realizovati na najbolji način. Desi se i obrnuto, egzekucija je dobra, ali prvobitna odluka nije bila najbolja. Messi je poseban jer obje stvari radi vrhunski, i pri tome u nevjerovatnoj brzini, što ga čini drugačijim od svih drugih igrača na svijetu", rekao je Mascherano.

Nakon toga, on je rekao da Messi dobro shvata samu igru i da uvijek pametno štedi energiju kako bi tokom sedam, osam ili deset akcija u utakmici bio na 100 posto snage.

"Obično je igra ključna stvar koja diktira dešavanja na terenu, dok se nogometaši prilagođavaju, a kod Messija je sve suprotno i on je taj koji donosi odluke šta će se dešavati u utakmici. Zna kako sačuvati snagu i to mu daje mogućnost da tokom utakmice ima sedam, osam ili deset akcija u kojima je na 100 posto snage. To je način na koji on dominira", kaže Mascherano koji je bio Messijev saigrač u Barceloni i reprezentaciji Argentine.