Nogomet
59

Marušić i Perković, kadeti Širokog Brijega: U reprezentaciji BiH smo dočekani kao kraljevi

Piše: O. T.
Domagoj Marušić i Matej Perković (Foto: širokibrijeg.info)
Domagoj Marušić i Matej Perković (Foto: širokibrijeg.info)
Kadetska nogometna reprezentacija BiH krajem septembra izborila je plasman u elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine. Debitantske nastupe za ovu reprezentaciju upisali su omladinci Širokog Brijega Matej Perković i Domagoj Marušić.

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine ove godine igrala je na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu što je najveći uspjeh u historiji naših omladinskih selekcija. Tim predvođen Sakibom Malkočevićem ispao je u grupnoj fazi sa osvojena tri boda. Poraženi smo od Austrije i Njemačke, a onda smo savladali Ukrajinu.

Na tom prvenstvu pravo nastupa imali su igrači rođeni 1. januara 1999. godine ili nakon 1. januara 1999 .godine, dok u ovim kvalifikacijama nastupaju igrači rođeni 1. januara 2000. godine, odnosno nakon 1. januara 2000. godine.

BiH je u prvoj rundi kvalifikacija za Euro 2017. godine igrala protiv Latvije i Moldavije skupivši šest bodova iz ta dva meča te protiv Rusije od koje smo poraženi. U elitnu rundu smo prošli sa šest bodova,

Debitantski nastup protiv Rusije koja je slavila sa 2:1 upisao je golman Širokog Brijega Matej Perković koji smatra da BiH može ponovo do Evropskog prvenstva.

"Samim prolaskom u elitni krug takmičenja dokazali smo da zajedničkim snagama možemo lako stići do cilja, a to je plasman na Europsko nogometno prvenstvo. Ne sumnjam u nas i sve te momke jer smo složna ekipa, držimo se svi zajedno i igramo svi za jednog i jedan za sve", kazao je Perković za širokibrijeg.info.

Za BiH je debitovao i Domagoj Marušić, kojeg na portalu širokibrijeg.info predstavljaju kao veliku nadu. Dokaz tome je i činjenica da je donedavno bio i reprezentativac Hrvatske. On je nastupio protiv Moldavije i Rusije.

"Domagoja ne treba puno predstavljati. O njemu će se puno pričati u nogometnim krugovima ako nastavi igrati kao do sada. Brojni osvojeni pehari, dugogodišnji je kapiten i rekorder BiH u postizanju pogodaka za mlađe kategorije u dresu NK Širokog Brijega, donedavno i reprezentativac Hrvatske reprezentacije, a sada u dresu BiH koja mu je odmah na početku dala njegovu napadačku poziciju u prvom sastavu", piše portal širokibrijeg.info.

Marušić i Perković su izuzetno zadovoljni atmosferom i uslovima u kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

"Moramo istaknuti kako su nas dočekali kao kraljeve: Od smještaja, hrane, teretane, treninga, složnost ekipe i uzajamne pomoći. To je samo jedan dio onoga što možemo reći. Sve je bilo vrhunski organizirano. Sada nas čeka svaki mjesec novo okupljanje i nadamo se kako ćemo se dobro uigrati za nadolazeće takmičenje, a to je elitni krug pa da odemo na Evropsko prvenstvo koje će se održati u petom mjesecu u Hrvatskoj", kazali su omladinci Širokog za širokibrijeg.info.

Izvlačenje parova za elitni krug bit će održano 13. decembra ove godine, a elitni krug će se igrati u martu naredne godine. Evropsko prvenstvo će se igrati iduće godine od 3. do 19. maja u Hrvatskoj.