Paklen sastav Vatrenih
16

Marseille zabranio mladom Hrvatu nastup na Evropskom prvenstvu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski Marseille zabranio je mladom hrvatskom igraču Dujetu Ćaleta-Caru nastup na predstojećem Evropskom U-21 prvenstvu koje će se od 16. do 30. juna održati u Italiji i San Marinu.

Čelnici ovog kluba uz saglasnost novog trenera Andrea Villas-Boasa procijenili su da ovaj mladi defanzivac treba proći kroz potpuni proces rehabilitacije, posebno nakon prošle godine kada je s Hrvastkom postao viceprvak svijeta u Rusiji što mu se poslije u sezoni znatno odrazilo na formu i nastupe.

Marseille pripreme za novu sezonu počinje 1. jula, a nakon neuspješne dvije godine pod vodstvom Rudija Garcije, ovaj klub sve resurse sljedeće sezone usmjerit će ka prijeko potrebnom plasmanu u Ligu prvaka.

Ipak, bez obzira na izostanak ovog izuzetno bitnog defanzivca, mlada reprezentacija Hrvatske s velikim ambicijama putuje u Italiju i San Marino gdje će selektor Nenad Gračan na raspolaganju imati brojne druge vrhunske mlade igrače.

"Nažalost, ovog ljeta neću moći igrati za Hrvatsku U-21 reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, zbog odluke mog kluba. Pripreme za novu sezonu počinju već 1. jula, a novi trener želi da sam od početka prisutan i da prije toga imam kvalitetan odmor. Imao sam neopisivu čast prošle godine biti dio 'srebrne generacije' i to će mi uvijek biti jedan od najboljih trenutaka karijere. Međutim, činjenica je da zbog dugog boravka u Rusiji nisam imao pravi odmor, što se kasnije odrazilo na moje igre u klubu. Željan sam kontinuiteta u klubu jer znam da jedino tako mogu ostvariti svoj potencijal te dugoročno biti kandidat za A reprezentaciju Hrvatske, što mi je svakako jedna od ambicija u karijeri. Zbog toga poštujem i razumijem ovakvu odluku Marseillea, iako mi je žao što neću biti s ekipom s kojom sam izborio nastup na Evropskom prvenstvu. Za hrvatske omladinske reprezentacije odigrao sam 43 utakmice te sam nastupao na Evropskom i Svjetskom prvenstvu U-17, što dovoljno govori kolika mi je čast uvijek braniti boje Hrvatske. Momcima želim puno sreće, bit ću im najveći navijač", poručio je Ćaleta-Car.