Nogomet
54

Marko Topić za Klix.ba: U švicarskim klubovima ima dosta mladih igrača sa bh. prezimenima

Piše: Edin Isanović
Marko Topić s porodicom
Marko Topić s porodicom
Marko Topić, bivši nogometni reprezentatvac BiH preko 20 godina živi u Baselu. Pred prijateljski okršaj Zmajeva sa Švicarskom naglasio je kako očekuje da će bh. tim odigrati dobru utakmicu i da su izabranici Mehmeda Baždarevića kvalitetniji od suparnika. Pokazao se kako je dobar prognozer jer su Džeko i njegovi saigrači pobijedili u Cirihu rezultatom 2:0.

Topić je za Klix.ba govorio o svojim nogometnim počecima, životu u Švicarskoj, igračima koji nastupaju za klubove u zemlji satova, čokolade i sira, a imaju bh. prezimena, trenerskoj karijeri, aktuelnoj postavi u reprezentaciji.

Karijeru počeo u osmoj ligi, napravio sjajnu karijeru

Na početku je istakao kako je njegov otac 1992. godine izgubio obje ruke nakon što je pala granata u njegovoj blizini.

"Radio je na poljani i pala je granata ispred njega i desilo se što se desilo. Svjetska organizacija koja pomaže invalidima dovela ga je 1993. godine na liječenje u Švicarsku da dobije proteze. Mlađi brat i ja smo putovali s njim, dok je stariji ostao u BiH. Imao sam 16 godine i krenuo sam pomalo trenirati nogomet. Premda sam izgubio tri godine, uspio sam da uplovim u profesionalne vode. Na početku sam igrao za jedan italijanski klub u osmoj ligi. Sjećam se da nismo imali gdje ispasti. Kasnije sam upoznao i današnju suprugu i sve je išlo svojim tokom", prisjeća se Topić.

Nakon nekoliko godina provedenih u Švicarskoj 1997. se vratio u Varaždin. Tokom profesionalne karijere koja je trajala punih 16 godina, Topić je promijenio mnogo klubova. Igrao je za ekipe od Hrvatske, preko Italije, Švicarske, Njemačke pa sve do daleke Rusije. Iako je puno putovao centar je uvijek bio švicarski Basel.

"Tu su se rodila i djeca. Imam kćerku i sina. Prije deset godina kupili smo kuću u naselju koje je udaljeno nekoliko kilometara od Basela. Tu žive poznati nogometaši. Između ostalih i najbolji strijelac švicarske reprezentacije Aleksandar Frei mi je komšija, a u blizini je i teniser Federer. Nakon što sam završio karijeru napravio sam pauzu od tri godine. Puno smo putovali. Imamo i stan na Krku pa smo često i tamo. Kružimo na relaciji Basel - Orašje – Krk", dodaje nogometaš kojeg javnost u BiH izuzetno cijeni.

Uplovio u trenerske vode

Topić je nakon okončanja karijere i pauze uplovio u trenerske vode. Napominje da ima A licencu i da već može biti pomoćno trener, voditi U-21 ekipe i sve klubove iz drugih liga. Marko je istakao kako je u zemlji podno Alpa nogomet dobro razvijen.

"Iskreno, mislim da nigdje nije kao ovdje. Nigdje se ne ulaže u mlade talente i škole nogometa kao u zemlji podno Alpa. Kada pogledate terene, sve vam jasno. Ovdje svako selo ima sjajan stadion. Teren kao naš kamp u Zenici imaju trećeligaši. U nogomet ulažu kantoni, a klubovi preko svojih investitora dodatno ulažu. Basel je najbolji primjer napretka. Nedavno su otvorili kamp za djecu vrijedan 25 miliona franaka. Uostalom pogledajte ko je sve igrao u Baselu i za koji novac je otišao u neki drugi klub. Svake godine naprave sjajne transfere", ističe bivši bh. reprezentativac.

Naglasio je kako u švicarskim klubovima ima dosta igrača čiji su roditelji bh. porijekla.

"Veliki broj nogometaša koji imaju bilo kakva veze sa BiH igra u juniorima. Kada uđete u listu mladih igrača Basela, sve vam je jasno. Recimo, Haris Tabaković je nedavno iz Berna prešao u Cirih. Mislim da Savez treba više brinuti o tim nogometašima. Iako možda druge države naprave igrače od njih, oni sami kasnije biraju gdje će igrati. Recimo, i ja sam mogao igrati za Hrvatsku, ali sam se odlučio za BiH i nisam pogriješio. Dakako, poruka je da se treba povesti više računa o talentima. Danas je tehnologija toliko napredovala da se odmah može vidjeti dosta podataka. Ne može se lagati kao nekada ranije. Uđeš u internet i vidiš ko je i šta je. Mislim da treba napraviti listu mladih igrača koje treba pogledati", podvlači naš sagovornik.

Baždarević daje šansu mladima i to je sjajno

Topić je nekoliko godina proveo u bh. reprezentaciji. Napominje kako mu je bilo zadovoljstvo igrati u dresu sa državnim grbom.

"Jednostavno, kada obučete trenerku i dres sa obilježjima države morate igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. To je svetinja, to je motivacija. Uvijek sam imao takav osjećaj, bio sam ponosan. Tada sam bio jedini Hrvat u reprezentaciji i za mene je to bilo nešto posebno. Igrao sam sa Kodrom i napadu. Pamtim, dobro svaki detalj".

Na kraju je istakao kako aktuelni selektor Mehmed Baždarević povlači dobre poteze za reprezentaciju.

"Sviđa mi se što šef državnog tima poziva mlade igrače. Ne smije se desiti ono što je bilo u moje vrijeme da se uvijek znalo ko će biti pozvan. Zbog toga smo imali veliku rupu kada smo otišli, fokusiralo se na 12 ili 13 igrača. Baždarević daje šansu i igračima iz domaćeg prvenstva. Super potez. Recimo, kapiten Sarajeva Haris Duljević je sada unutra i ovo će ga gurnuti naprijed. Radit će dodatno još 300 posto", zaključio je Topić.