Intervju za Sarajevo-x.com
0

Marjan Mijajlović: 'Jedva čekam da se javim iz Genka'

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Karizmatični Marjan Mijajlović stigao je u BiH i već je počeo raditi kao spiker na TV Hayat. Upamtili smo ga po sjajnim komentarima sa Sport kluba. Posebno je emotivno predstavljao bh. reprezentativce iz Bundeslige.

Za njega često znaju reći da od neinteresantne utakmice uspijeva napraviti suprotno. Oduševio je svojim radom i znanjem, napravio pravi bum. Već sada ima jedinstvenu podršku navijača, medija i svih onih koji u BiH vole najvažniju sporednu stvar na svijetu. U to smo se uvjerili kada smo radili ovaj intervju. Odlično govori engleski i njemački jezik, a nešto malo lošije španski i turski. Za Sarajevo-x.com govori o životu u Sarajevu, počecima, uzorima, novim izazovima, historijskom dvoboju u Genku...

Logično se nameće prvo pitanje - kakvi su prvi dojmovi u Sarajevu?

Prve impresije su odlične. Ekipa koju sam upoznao na novom radnom mjestu je za svaku pohvalu. Tehnička oprema je izvrsna, sve funkcioniše besprijekorno. Stvarno sam prezadovoljan. Debitantski nastup prošao je briljantno. Preuzeo sam značajan posao koji svi skupa moramo dobro odraditi. Ja sam dosta kreativan, došao sam u sredinu koja može pratiti moju kreativnost.

Za Vas je poznato da odlično poznajete Bundesligu. Da li je isti slučaj sa španskom Primerom?

Gledaoci su mogli pratiti duel madridskih rivala i na njima je da odluče kako sam uradio prvi profesionalni zadatak. Smatram da dobro poznajem špansku, ali i druge evropske lige. Ako neko želi da se bavi ovim pozivom jednostavno treba mnogo znati o fudbalu, a da bi dosegao takvu razinu treba studiozno pratiti sve lige. Ne mogu ja sada reći da sam spiker za Bundesligu i ograničiti svoj posao. Nema tu previše filozofije, ako želiš dobro raditi svoj posao trebaš stalno širiti svoje znanje.

Je li Vas je iznenadila euforija sa kojom ste dočekani u našoj zemlji?

Za mene je to samo obaveza više. Drago mi je kada mi ljudi prilaze i čestitaju, ali su to većinom osobe koje odlično poznaju ovaj sport. To shvatim nakon nekoliko razmijenjenih rečenica. Svi mi volimo fudbal. Neko ga gleda, neko komentariše, a neko navija. Nisam čovjek koji misli da je zvijezda i da je najpametniji. Da sam takav sumnjam da bi me ovdje ovako prihvatili. Volim razmijeniti mišljenje i prokomentarisati utakmicu kada sve prođe. To se cijeni. Zaista je lijepo vidjeti da poštuju moj rad.

Bh. reprezentativce u njemačkoj elitnoj ligi ste posebno oslovljavali. Još se prepričava način na koji ste opisali pogodak Vedada Ibiševića Bayernu. Šta Vas inspiriše?

Svi već znaju da sam porijeklom Bosanac i nedavno me neko pitao da li to radim zbog toga što je još uvijek ostalo tih gena u meni. Vjerovatno jeste, prorade emocije. Što se tiče nadimaka to više izgovaram iz šale. Recimo kada sam Ibiševića i Salihovića nazvao Zmajevima od Bosne to je bilo spontano. Jednostavno to mi je došlo u trenutku, sve iz ljubavi prema fudbalu.

Kako je potekla ova priča?

Rođen sam 1972. godine. Još kao dijete pokazivao sam sklonost premo ovom poslu, znao sam staviti slušalice i komentarisati utakmicu. Dugo godina bio sam novinar u štampanim medijima. Vjerovatno zbog toga kod mene nema gramatičkih grešaka u eteru. Prvi prenos bio je sa hokejaške utakmice, dok je prvi samostalni vezan za automobilske utrke. Moji uzori bili su TV komentator Mladen Delić i radijski Ivan Tomić. Kada gledam sa ove distance, iskreno vam moram reći da nisam očekivao da će sve biti ovako. Iznenađen sam. Pozitivno, naravno.

Kako se pripremate za poslovni zadatak. Ima li neki poseban recept?

Ne crpim informacije samo sa interneta. Cijenim i saslušam druga razmišljanja, čitam mnogo štampe, knjige i informacije se polako slažu. Priprema je po meni najvažniji dio. Za sebe često znam reći da sam čovjek sa istoka, a profesionalno sam više zapadnjak. Kada prenosim utakmicu, 100% sam unutra. Najvažnija je koncentracija. Greške se dese, ali ako ste bazirani samo na teren šanse su smanjene na minimum.

Na koji način zabavite gledaoce kada je utakmica ispod nivoa?

Kada se to desi, spasa nema. Teško je popraviti dojam kada se igra sporo i kada se ne stvaraju prilike. Najčešće prezentiram istorijat klubova i neke druge statističke podatke. Volim brz i atraktivan fudbal. U tim situacijama uživam u prenosu. To se desilo u drugom poluvremenu utakmice Real – Atlettico. Baš sam uživao, bilo je fantastično. Po mom sudu lijepo igraju Wolfsburg, Hoffenheim i Leverkusen. Iz zadovoljstva sam prenosio njihove duele. Ipak, sve dvoboje tretiram isto.

Možete li izdvojiti nekih 90 minuta koje su Vas se posebno dojmile?

Ima ih više. Recimo River Plate – Boca, Wolfsburg – Hoffenheim i Bayern – Hoffenheim. Teško je podvući posebnu. Većina misli da je ova posljednja bila najinteresantnija.

Jednom ste prenosili biciklizam iz Turske. Komentari su bili više nego dobri. Da li je ponovo ključna bila priprema?

Pošto poznajem turski jezik odlučio sam da se dobro upoznam sa detaljima. Bilo je dosta podataka. Kasnije su mi gledaoci rekli da iako ranije nisu gledali biciklizam, bilo im je zanimljivo. Ostali su uz TV prijemnik. Izazov je raditi rukomet, hokej i sve skijaške sportove. S druge strane, za košarku nisam baš neki ekspert. To rado prepuštam kompetentnijim.

Bliži se izuzetno bitna utakmica naše nacionalne selekcije sa Belgijom. Vi ćete raditi prenos sa Cristal Arene?

Da. Jedva čekam da se javim iz Genka.Već sam sada opsjednut tom utakmicom. Daću sve od sebe da gledaoci uživaju. Suparnik je već skeniran.

Koji su igrači posebna prijetnja?

Oni su pojačali rad u mladim kategorijama. Sjajan rezultat napravili su na OI u Pekingu. Na velikim takmičenjima nema ih od 2002. godine. Sa ovom generacijom žele popraviti dojam. Imaju mlade igrače Vicela, Defur i Marokanca Fellinija. Pozorno sam pratio kako su uzeli bod u Istanbulu i pokazali karakter. U Genku igraju da bi vratili kult reprezentaciji.

Nazirete li naše prednosti?

Svakako. Bh. reprezentacija ima sjajan vezni red i napad. Mislim da selektor malo više pažnje trebati posvetiti našoj odbrani i dijagnozirati slabosti protivnika. Očekujem četiri boda u dvije utakmice, a ako se to desi BiH ostaje u utrci za drugo mjesto u grupi. Turska je već kiksala u Estoniji, što nam ide u prilog. Samo da nas zaobiđu povrede kojih je već do sada previše.

Imate li neki hobi?

Volim čitati, popiti kafu sa prijateljima, šetati i putovati. To je to otprilike.

Poruka mladim ljudima kojima ste uzor?

Najvažnije je biti dobar čovjek. Od toga sve polazi. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim ljubiteljima fudbala koji su mi pružali podršku na forumu vaše stranice.