Norwichev veznjak
46

Mario Vrančić: Maksimalno sam iskoristio ukazanu priliku, nadam se pozivu u reprezentaciju

Piše: N. Kustura
Mario Vrančić (Foto: Norwich City FC)
Mario Vrančić (Foto: Norwich City FC)
Engleski Championship je i ove godine kvalitetom odmah iza liga petice, a jedno od iznenađenja nakon prvog dijela sezone je ekipa Norwich Cityja, kojoj se uoči sezone nije predviđalo ni mjesto među prvih deset timova.

Međutim, Norwich se nakon 26 odigranih kola nalazi na visokom drugom mjestu iza lidera Leeds Uniteda, koji ima samo dva boda više.

Za odlične rezultate zaslužan je njemački trener Daniel Farke, ali i potencijalni bh. reprezentativac Mario Vrančić, koji igra fenomenalno posljednjih mjesec dana.

Naime, Vrančić je u četiri od posljednjih šest utakmica za Norwich svojim golovima i asistencijama direktno učestvovao u pogocima svoje ekipe.

Oporavak od povrede

"Početak sezone sam propustio zbog povrede pa sam tek od sedmog kola počeo igrati. Bio sam strpljiv, čekao svoju šansu i na kraju je iskoristio. Neki igrači koji igraju na mojoj poziciji su se povrijedili pa sam dobio priliku. Na kraju godine forma mi je bila na zavidnom nivou i zadovoljan sam. U nastavku sezone najprije želim biti zdrav, a onda i igrati što više minuta", počeo je Vrančić razgovor za portal Klix.ba.

Norwich nakon odličnog starta sezone u posljednje vrijeme igra nešto lošije pa su malo pokvarili utisak.

"Zadovoljni smo iako su neki rezultati u posljednje vrijeme bili loši. Krajem godine smo doživjeli i poraz od Derbyja, iako nismo smjeli. Igrali smo dobro, kontrolisali utakmicu, ali smo primili dva glupa gola i ostali bez bodova. Inače, u Championshipu nema laganih utakmica. Jako je čudna liga i bukvalno svako svakoga može pobijediti", ističe Vrančić.

Engleski mediji su posebno bili oduševljeni utakmicom između Norwicha i Nottingham Foresta, koja je na kraju okončana rezultatom 3:3. Jedan od strijelaca bio je upravo Vrančić.

Mario Vrančić (Foto: Norwich City FC)
Mario Vrančić (Foto: Norwich City FC)

"Igrali smo jako dobro protiv Foresta, ali smo još jednom primili glupe golova. Odjednom je bilo 0:3 na semaforu, a ni protivnički igrači nisu znali kako. Međutim, vjerovali smo u sebe, sabrali se i znali da se možemo vratiti. Postigli smo tri gola u zadnjih 15 minuta i tako pokazali karakter, koji nas krasi kroz cijelu sezonu", podvlači Vrančić.

Koliko je liga izjednačena najbolje pokazuje i stanje na tabeli. Pet prvoplasiranih timova je u razmaku od samo osam bodova i svi imaju realne šanse za plasman u Premiership.

"Po mom mišljenju WBA ima najjači igrački kadar u ligi. Tek su ispali iz Premiershipa te dobro stoje s finansijama. Imaju dosta iskusnih igrača. Vodeći Leeds igra jako dobar nogomet, pogotovo sada s novim trenerom. I mi imamo dobru ekipu, a pokazali smo i karakter. Izdvojio bih još Middlesbrough, za koji igra naš Muhamed Bešić, zatim Aston Villu, Sheffield United, Derby i Nottingham Forest. Bit će pravo zanimljiva završnica i do zadnjeg kola se neće znati putnik u elitni rang", poručuje Vrančić.

Naš 29-ogodišnji veznjak je jedan od nosilaca igre ekipe koja je vrhu tabele jedne od najjačih liga na svijetu pa je sasvim logično da je i kandidat za bh. reprezentativca.

Kontakt s Kolašincem

"Naravno, volio bih da dobijem ponovo poziv u reprezentaciju. Znam da sve zavisi i od mene i mojih partija. Na meni je da se trudim, a ponavljam, cilj svakog nogometaša je da igra za reprezentaciju pa tako i meni", iskren je Vrančić, osim kojeg u Engleskoj igra još nekoliko bh. igrača.

"Čujem se ponekad sa Seadom Kolašincem. On, Bešić i Asmir Begović se nalaze u dobroj formi i igraju konstantno. Pokušavam uvijek pogledati njihove utakmice kad stignem", kazao je.

Vrančić je za kraj razgovora istakao kako su velike šanse da se Bosna i Hercegovina plasira na Evropsko prvenstvo.

"Imamo dobru ekipu i selektora te sve zavisi od nas. Imamo dobre šanse i ako nastavimo igrati kao što smo igrali u Ligi nacija onda neće biti problema plasirati se na Euro", poručio je Vrančić.