Nogomet
0

Marinović uoči derbija sa Željezničarom: Pobjednika bi mogla odlučiti sitnica

Klix.ba
Vinko Marinović i Asmir Avdukić (Foto: borac-sport.com)
Vinko Marinović i Asmir Avdukić (Foto: borac-sport.com)
Derbi 10. kola Premijer lige BiH u nogometu igra se u nedjelju na Gradskom stadionu, na kojem Velikan iz Platonove dočekuje starog rivala, ekipu sarajevskog Željezničara. Između dva tabora nema tajni, od postanka Premijer lige, 2002. godine, odigrano je ukupno 26 ligaških i kup-utakmica, vođeno mnogo bespoštednih duela na terenu, a, kao što obično biva, na jednu ili na drugu stranu presudit će nijanse.

I jedan i drugi tim nedjeljni derbi, koji počinje u 17 sati, dočekuju sa nizom prvenstvenih pobjeda. Gosti sa Grbavice su trenutno drugoplasirani tim Premijer lige sa 20 bodova, a u posljednjih pet ligaških mečeva upisali su isto toliko pobjeda. S druge strane, Borac je šesti sa 4 boda manje od Sarajlija, slavio je u posljednja tri prvenstvena meča, a nanizano je ukupno sedam utakmica bez poraza u svim takmičenjima, Kup BiH, Kup Republike Srpske i Premijer liga.

Inače, sarajevski tim donekle je uzdrman porazom u srijedu u kup-utakmici na Pecari protiv Širokog Brijega, u kojoj su domaći trijumfovali rezultatom 2:0 i tako Željezničaru nanijeli prvi poraz u kup-takmičenju nakon 2198 dana, piše klupski portal borac-sport.com.

"Utakmicom sa Željezničarom nastavlja se serija derbija koje ove polusezone igramo na Gradskom stadionu. Sarajlije su, uz Široki Brijeg, jedina ekipa koja je uspjela da veže pet premijerligaških pobjeda, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Ove godine su podmladili tim, tako da nemaju toliko kvalitetnih pojedinaca kao što je bio slučaj u prethodnim sezonama, ali imaju kolektiv i to je najvažnije za njihovog trenera. Mi ćemo u ovoj utakmici igrati kao u svim do sada: angažovano, disciplinovano od prvog do posljednjeg minuta, s tim što ćemo morati da obratimo pažnju na svaki detalj jer jedna sitnica u ovakvim utakmicama može da odgovori na pitanje ko će biti pobjednik. Nadam se da nas i navijači u velikom broju podržati na ovoj utakmici, kao što su i činili tokom cijele polusezone", rekao je šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović na današnjoj konferenciji za novinare, istakavši da u konkurenciji za nedjeljni derbi nije samo Siniša Dujaković zbog tri žuta kartona.

Jedan od najiskusnijih u timu Velikana iz Platonove, prvi čuvar mreže Asmir Avdukić, također vjeruje u veliku podršku sa tribina.

"Ekipa je u posljednjih nekoliko kola napravila sjajne rezultate i ja se nadam da će publika to znati da prepozna i da će ispuniti Gradski stadion te da će uživati u utakmici i našoj pobjedi. Moramo da budemo disciplinovani i da damo sve od sebe kako bismo do nje i stigli jer je Željezničar ekipa koja je godinama u vrhu domaćeg nogometa", istakao je Avdukić.

Borac i Željezničar bez remija u premijerligaškim susretima

Zanimljiv je podatak da Borac i Željezničar, kada su u pitanju mečevi Premijer lige, nikad nisu odigrali neriješeno ni u Banjaluci ni u Sarajevu. U 10 utakmica u Platonovoj ulici Borac je trijumfovao u sedam, a Saralije u tri, dok je u 10 mečeva u Sarajevu Borac slavio dva, a Željezničar osam puta.