Ko su najtrofejniji u BiH
24

Marinović titulom ispisao historiju bh. nogometa, ali je Osim i dalje "nedostižan" na vrhu

D. P.
Marinović je treći put prvak BiH (Foto: FK Borac)
Marinović je treći put prvak BiH (Foto: FK Borac)
Nakon što je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine s banjalučkim Borcem, trener Vinko Marinović je ispisao historiju nogometa u našoj zemlji postavši prvi trener koji je to učinio s tri različite ekipe.

Iako je Borac došao do titule na način na koji je došao, Marinović će ostati upamćen kao trener koji je postao prvak BiH tri puta, s tri različite ekipe, što nikada nikome nije pošlo za rukom.

Marinović je prvo osvojio titulu 2016. godine s ekipom Zrinjskog, da bi isto učinio na klupi Sarajeva 2020. godine. Treći trofej uslijedio je jučer nakon što je kolo prije kraja osvojio Wwin ligu BiH s banjalučkim Borcem.

Tako se Marinović izjednačio s Nerminom Hadžiahmetovićem koji ima tri titule (dvije sa Čelikom i jedna sa Sarajevom) te skočio na drugo mjesto vječite liste najuspješnijih trenera u domaćem šampionatu u BiH.

I dalje je neprikosnoven na vrhu liste po broju titula Amar Osim. Najtrofejniji bh. trener je osvojio pet titula prvaka BiH, svih pet sa svojim Željezničarom.

Osim pomenutog trojca, više od jedne titule u bh. nogometu imaju Husref Musemić (obje sa Sarajevom), Blaž Slišković (obje sa Zrinjskim) te Ivo Ištuk (po jedna sa Širokim Brijegom i Brotnjom).

Po jednu titulu prvaka BiH imaju Dženan Uščuplić, Vlado Jagodić, Branko Karačić, Ivica Barbarić, Dragan Jović, Slaviša Božičić, Marko Maksimović, Sergej Jakirović, Krunoslav Rendulić, Franjo Džidić, Enver Hadžiabdić, Kemal Hafizović i Milan Jovin.