Nogomet
2

Marinović predstavljen kao novi selektor U21 reprezentacije: Napravit ćemo dobru ekipu i biti bolji nego prije

Piše: D. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija BiH se u ponedjeljak okupila i započela pripreme za utakmicu s Lihtenštajnom, koja se igra u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 28. marta u Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici. Danas je održana konferencija za medije na kojoj je zvanično predstavljen novi selektor Vinko Marinović.

Novinarima su se obratili selektor Vinko Marinović te mladi reprezentativci Goran Karačić, Kerim Memija i Amir Hadžiahmetović.

Cilj našeg mladog državnog tima je značajan napredak u odnosu na prošle kvalifikacije.

"Što se tiče rezultata i drugih stvari, želja nam je da to odradimo bolje nego što je bio slučaj ranije. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome, napraviti ekipu i u kvalifikacijama biti bolji nego prije", izjavio je Marinović.

Naša ekipa će danas biti kompletna, ali je zbog povrede otpao Demir Peco.

"Okupili smo se u ponedjeljak. Suljić nam još nije došao, trebao bi doći danas. Došlo je do jedne izmjene, Demir Peco je doživio povredu na utakmici Radnika i Željezničara, pa smo pozvali Nikolu Dujakovića. Ostali su zdravi, odradili smo prvi trening i krenuli smo s radom. Upoznajem ekipu i igrače", rekao je novi selektor mlade reprezentacije BiH.

Vinko Marinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vinko Marinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U ekipi ima dosta igrača koji su nastupali i u prethodnom ciklusu, što će svakako biti pozitivna stvar u novom ciklusu.

"Igrači koji su ostali u reprezentaciji imaju iskustvo, to će nam koristiti jer su prošli kvalifikacije. Imamo igrače koji su izašli iz tima, pa smo doveli nekoliko novih. Sve su to nogometaši koji su prošli kroz mlađe selekcije. Imao sam nekoliko dana da analiziram situaciju, pa sam nakon konsultacija s drugim selektorima pozvao ove igrače. Pratit ćemo formu i ostalih koji su interesantni za naš mladi tim", kazao je Marinović.

Prvu kvalifikacijsku utakmicu naš mladi državni tim igra protiv Lihtenštajna 28. marta u Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici, što je Marinoviću prioritet.

"Fokusiran sam na Lihtenštajn, koji bi trebao biti najslabiji, ali nema takvih u Evropi. Moramo ih ozbiljno shvatiti, na takvim utakmicama ne dobijate puno, ali možete puno izgubiti. Te su utakmice najteže, moramo se dobro spremiti. Neće biti lako", riječi su nekadašnjeg trenera Zrinjskog.

On planira detaljno analizirati sve protivnike, nakon čega će moći govoriti o našim šansama.

"Što se tiče ostalih reprezentacija, tu su Švicarska i Portugal, koji su u vrhu, Rumunija i Vels su iza zajedno s nama. Pogledat ćemo njihove utakmice, pa ćemo moći dati neku ocjenu", dodao je Marinović.

Amir Hadžiahmetović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amir Hadžiahmetović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Potom se novinarima obratio Hadžiahmetović, prvotimac turskog Konyaspora.

"Zadovoljan sam formom, igram redovno i rezultati su dobri. Mlada reprezentacija je dobra ekipa, poznajemo se dobro i sada imamo kvalitetnog selektora. Nadamo se dobrim rezultatima", istakao je Hadžiahmetović.

Goran Karačić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Karačić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Naš golman Goran Karačić smatra da je došlo vrijeme za dobre rezultate U21 reprezentacije.

"U klubu situacija nije najbolja, došao je novi trener, tako da nisam u prvom planu, ali se nadam da će se to promijeniti. Naša reprezentacija je super, vrijeme je da napravimo uspjeh. Poznajem selektora, veliki je stručnjak i dobar čovjek, sada imamo sve preduslove za dobar rezultat", riječi su mladog Karačića.

Kerim Memija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kerim Memija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Kerim Memija je igrač danskog Vejlea, a na okupljanje je stigao spreman i motivisan.

"Mogu reći da sam u dobroj formi, igram za danski Vejle standardno i zadovoljan sam. Reprezentacija ima sve što je važno za uspjeh, atmosfera je dobra, važno je da odradimo prvu utakmicu te da na pravi način nastavimo s kvalifikacijama", rekao je Memija.