Šanse još postoje
30

Marinović: Došli smo u situaciju da se borimo za Euro što je bila želja na početku

Piše: K. H.
Vinko Marinović (Foto: H. M./Klix.ba)
Vinko Marinović (Foto: H. M./Klix.ba)
Selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović bez obzira na nedavni poraz od Rumunije smatra da naš tim ima šanse za plasman na Evropsko prvenstvo i da će odluka oko putnika na smotru najboljih pasti u Portugalu.

Zmajići su u petak u Trening centru NS BiH porazili Švicarsku rezultatom 3:0, što im je bila peta uzastopna pobjeda u kvalifikacijama, odnosno šesta ukoliko se računa i prijateljski meč protiv Albanije.

S velikim optimizmom naš tim otputovao je u Rumuniju koja je uz BiH bila najveći favorit za plasman na Evropsko prvenstvo u ovoj grupi, a iako smo dobro otvorili meč, Rumuni su u 14. minuti stigli do vodstva, da bi konačnih 2:0 postavio Hagi pogotkom koji je postigao direktno iz kornera u drugom poluvremenu.

Brutalno smo kažnjeni

"Protiv Švicarske smo, osim prvih 15 minuta, odigrali sjajnu utakmicu i uradili smo sve što smo se ranije dogovorili da dođemo do pobjede. Za razliku od te utakmice, protiv Rumunije smo odlično otvorili meč, a nakon prve greške smo brutalno kažnjeni. Ubrzo smo preko Gojaka imali priliku izjednačiti nakon njihove velike greške, nismo uspjeli, kao ni malo poslije kada je Radeljić šutirao pored gola. U završnoj fazi igre nismo imali kvalitetna rješenja, žurili smo i nismo uspjeli kreirati još neku priliku", kazao je Marinović za Klix.ba.

Selektor je kazao da je mlada reprezentacija ispunila cilj, a to je bio da se u finišu borimo za plasman na Evropsko prvenstvo. Također, rekao je da su igrači dali maksimum i da je to najbitnije.

"Došli smo u situaciju da se borimo za plasman na Evropsko prvenstvo, što je bila naša želja od samog početka. Nažalost, nismo imali ni sreće, primili smo gol iz prve greške i Rumuni su nakon toga imali veliku psihološku prednost. Igrači su dali maksimum, naravno da smo svi zajedno mogli bolje, ali šta je tu je. Da bi se igrali s najjačim, traže se pobjede u ovakvim utakmicama", kazao je Marinović.

U Portugal po pobjedu

Zmajići će u posljednjem kolu igrati protiv Portugala na gostujućem terenu, a selektor smatra da se naš tim može suprostaviti favoriziranim Portugalcima. Pobjeda bi i jednoj i drugoj ekipi trebala značiti plasman u baraž za Evropsko prvenstvo.

"Sigurno je da će biti teška utakmica i za nas, ali i za njih, jer i oni su pod velikim pritiskom. Rumunija je pokazala da je najbolja ekipa u grupi, pobijedili su i Portugal i nas, tako da će se druga pozicija znati tek nakon posljednje utakmice. Vjerujem da će pobjeda i jednoj i drugoj ekipi biti dovoljna da kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane osigura plasman na Evropsko prvenstvo. Smatram da se ova ekipa BiH može suprostaviti svima, iako treba reći da je Portugal favorit", kazao je Marinović.

Meč između Portugala i BiH igra se u 16. oktobra, a eventualnom pobjedom, uz dobro poklapanje rezultata u drugim grupama, mlada reprezentacija mogla bi dobiti još jednu priliku da kroz baraž izbori plasman na smotru najboljih Starog kontinenta.