Nogomet
13

Marco van Basten: Johan Cruyff je bio moj idol

Anadolija
Marco van Basten (Foto: EPA)
Marco van Basten (Foto: EPA)
Smrt Johana Cruyffa (68), jednog od najboljih evropskih fudbalera svih vremena izuzetno je potresla fudbalski svijet, posebno ljubitelje ovog sporta u Holandiji za koju je jako puno učinio tokom igračke i trenerske karijere.

Marco van Basten, nekadašnji slavni napadač holandske reprezentacije kojoj je donio naslov šampiona Evrope 1988. jednim od najljepših golova ikada postignutih, ne krije tugu i bol zbog odlaska velikog Cruyffa na vječni počinak.

"Johan je uvijek bio moj idol. Kada sam bio mlad uvijek sam gledao utakmice tog velikog Ajaxa iz sedamdesetih godina prošlog vijeka u kojem su igrali Ruud Krol, Johan Neeskens, Sjaak Swart i naravno Cruyff. Oni su osvojili tri uzastopna naslova šampiona Evrope i bilo ih je sjajno gledati“, kaže van Basten za holandske medije.

Iako je u tom timu Ajaxa bilo pregršt fenomenalnih fudbalera pažnju van Bastena najviše je privlačio Cruyff.

"Cruyff je uvijek privlačio moju pažnju. To je očito bio jako dobar tim, ali Johan je bio poseban, elegantan igrač. Još uvijek se sjećam mog prvog susreta s njim. Mislim da sam imao 15 godina, on je silazio niz stepenice, a ja sam se penjao. Stvarno sam osjetio potrebu da se rukujem s njim i da mu kažem svoje ime, ali to nisam uradio. Mislim da sam imao previše poštovanja prema njemu. Sada kada je umro, shvatam koliko je uradio za fudbal generalno, ali i Holandiju“, zaključio je van Basten.

Van Basten je tokom svoje blistave karijere imao priliku igrati sa Cruyffom u Ajaxu, a zatim je imao zadovoljstvo da mu bude i trener.

Drugi i posljednji van Bastenov klub u karijeri bio je italijanski Milan s kojim je dva puta postao šampion Evrope i svijeta. Za reprezetnaciju Holandije odigrao je 58 utakmica i postigao 24 gola.