Prvi put na Otoku
17

Marcelo Bielsa zvanično novi trener Leeds Uniteda

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši selektor reprezentacije Argentine i jedan od najkontroverznijih trenera današnjice Marcelo Bielsa zvanično je postao novi menadžer Leeds Uniteda.

Čelnici Leedsa zahvalili su stručnjaku Paulu Heckingbottomu na početku juna, a 62-godišnji Bielsa potpisao je ugovor na dvije godine s mogućnošću da se produži na još jednu godinu.

Bielsa je radio u mnogim klubovima širom Evrope i svijeta, a smatra se jednim od izumitelja formacije 3-3-1-3 u kojoj njegovi igrači s visokim intenzitetom igraju svih 90 minuta, te kroz visok presing uvijek vrši pritisak na zadnju liniju protivnika.

Posljednji angažman u Evropi Bielsa je imao na početku ove sezone kada je preuzeo francuski Lille, ali zbog katastrofalnih rezultata brzo je napustio klupu ovog kluba. Prije toga, samo nekoliko dana bio je trener Lazija i odmah je napustio klupu nebesko-plavih zbog neslaganja s čelnicima oko transfer politike.

"Moja ambicija je uvijek bila da radim u Engleskoj, imao sam nekoliko prilika da to uradim tokom svoje karijere, ali sam uvijek mislio da je dobro sačekati pravi projekat. Ponudu kluba s s historijom kakvu ima Leeds bilo je nemoguće odbiti. Uzbuđen sam zbog predstojećeg izazova, radujem se saradnji s novim ljudima", rekao je Bielsa.

Sportski direktor Leedsa Angus Kinnear kaže da je Bilesa trener koji će "stvoriti novu kulturu" i da je trener kojem se godinama divio.

"On je trener kojem se godinama divim i kada se pojavila prilika da ga dovedemo u Leeds, to je bio naš prioritet", istakao je Kinnear.