Amerikanac nedodirljiv
15

Marca birala najbolje sportiste 21. stoljeća: Phelps broj jedan, na listi Đoković i Modrić

F. Z.
Michael Phelps (Foto: EPA-EFE)
Michael Phelps (Foto: EPA-EFE)
Španski sportski list Marca napravio je anketu i izabrao najbolje sportiste svijeta u 21. stoljeću, a prvo mjesto pripalo je Michaelu Phelpsu, čovjeku s najviše osvojenih medalja na olimpijskim igrama.

Phelps je u karijeri osvojio 28 olimpijskih medalja, od čega su 23 zlatne, tri srebrene i dvije bronzane. Niko u historiji nije osvojio više medalja na OI, kao i zlatnih medalja i rekord je to koji će biti teško oboriti u budućnosti.

Na drugom mjestu je legendarni jamajčanski sprinter Usain Bolt. Roger Federer je treći, a Rafael Nadal četvrti. Na petom mjestu je Kobe Bryant, a šesti je golfer Tiger Woods. Argentinac Lionel Messi je zauzeo sedmo mjesto, a vozač Formule 1 Lewis Hamilton je osmi. Listu najboljih deset zaključili su legenda motosporta Valentino Rossi i Cristiano Ronaldo koji je na 10. mjestu.

Novak Đoković je 11., Michael Schumacher 13., Maratonac Eliud Kipchoge zauzeo je 14., a košarkaš LeBron James 15. mjesto. Brazilac Ronaldo bio je 19., a Ronaldinho 22. Luka Modrić je na 91. mjestu, dok je listu 100 najboljih zaključio Luka Dončić.

Kompletnu listu 100 najboljih sportista u 21. stoljeću po izboru Marce pogledajte OVDJE.