Moguća oštra sankcija
0

Marakana bez publike do proljeća 2011.?

Sarajevo-x.com
Marakana
Marakana
Fudbalski klub Crvena zvezda mogao bi zbog ranjavanja navijača vatrenim oružjem da sljedeći prvenstveni meč na Marakani odigra tek na proljeće 2011. godine, piše srbijanski list Blic.

Disciplinskim pravilnikom Fudbalskog saveza Srbije predviđene su tri vrste zabrana odigravanja utakmica na određenom igralištu u slučaju da se dogode neredi.

S obzirom na to da upotreba vatrenog oružja na tribinama svakako nije sastavni dio fudbalske igre i uspješne organizacije mečeva, jasno je da će crveno-bijeli dobiti jednu od dvije kazne za teži prekršaj.

Dakle, ili će šest mečeva na Marakani igrati bez prisustva gledalaca, ili će od dvije do 12 utakmica igrati van "određenog područja", što je istim pravilnikom pojašnjeno kao "igrališta koja se nalaze 30 kilometara od mjesta prekršaja".

Ukoliko Zvezda bude maksimalno kažnjena, odnosno 12 mečeva ne bude mogla da igra na najvećem stadionu u Srbiji, navijači će na Marakani moći da odgledaju prvenstveni meč tek početkom 2011. godine.

Naime, do kraja ove sezone Crvena zvezda će odigrati samo tri meča kao domaćin: najprije će ugostiti Javor (25. kolo, 21. aprila), zatim Čukarički (27. kolo, 1. maja), i BSK (29. kolo, 13. maja).

Kako je u jesenjem dijelu aktuelnog prvenstva odigrano 15 kola, a nema sumnje da sličan raspored takmičenja slijedi i za sezonu 2010/2011, crveno-bijeli će kao domaćini u prvom dijelu narednog šampionata igrati sedam, a najviše osam puta.

U zbiru, 10 ili 11 superligaških utakmica Zvezda će u ostatku 2010. godine odigrati kao domaćin, što znači da bi tek u martu ili aprilu 2011. mogla ponovo da ugosti ekipe na Marakani u prvenstvenim duelima ako joj u trenutnoj istrazi povodom ranjavanja navijača bude izrečena najoštrija kazna.