Na prodaju 6. juna
42

Maradonina Zlatna lopta je ukradena prije više od 30 godina, sada se pojavila na aukciji u Parizu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na aukciji idućeg mjeseca u Parizu bi se trebala naći Zlatna lopta koju je veliki Diego Maradona osvojio 1986. godine, no njegovi nasljednici pokušavaju to spriječiti i traže da ona pripadne njima.

Naime, aukcijska kuća Aguttes je objavila da će 6. juna biti održana aukcija za Maradoninu Zlatnu loptu, a Diegove kćerke traže da se ona da njima jer tvrde da je ukradena.

Radi se o trofeju koji je Maradona dobio za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 1986. godine kada je vodio Argentinu do titule svjetskog prvaka.

Iz aukcijske kuće Aguttes su objavili da je Zlatnu loptu Maradona izgubio u partiji pokera ili da ju je prodao kako bi otplatio dugove, a Maradonine kćerke tvrde kako to nije istina.

Prema njihovoj verziji priče, Maradona je Zlatnu loptu držao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, dok je igrao za Napoli.

Maradonini nasljednici tvrde da je ovaj vrijedan trofej ukraden iz banke, a sve do sada nisu znali gdje se nalazi, te su putem advokata zatražili sudsko oduzimanje trofeja, odnosno sprječavanje održavanja aukcije.

"Osoba koja je donijela Zlatnu loptu na aukciju je u njenom vlasništvu po francuskom zakonu. Provjerili smo njenu legalnost i s italijanskim vlastima i do sada nemamo dokaz da je trofej ukraden niti da je bilo šta nelegalno u vezi s aukcijom. Očekujemo da se Zlatna lopta proda za nekoliko miliona eura", poručili su iz aukcijske kuće Aguttes.