Zvanični izvještaj
5

Maradona liječen neoprezno i neadekvatno, pominje se ubistvo iz nehata

K. H.
Diego Maradona
Diego Maradona
Zvanični izvještaj o medicinskoj njezi koju je pred smrt dobio legendarni argentinski nogometaš Diego Maradona otkriva da medicinski tim koji je bio zadužen za njegovo zdravlje nije uradio posao kakav se očekivalo od njih te da će biti stavljeni pod istragu.

Maradona je u rodnoj Argentini preminuo 25. novembra u 60. godini od posljednica srčanog udara, a njegovoj smrti prethodila je operacija krvnih ugrušaka u mozgu i u isto vrijeme se liječio od alkoholizma.

U izvještaju od 70 stranica navodi se da je Maradoni ozbiljno pozlilo čak 12 sati prije smrti i da nije bio pod propisanom medicinskom njegom.

Argentinski mediji navode da je Maradonin medicinski tim ostavio ovog legendarnog nogometaša "sudbini" i da su se prema njemu odnosili "neadekvatno i neoprezno".

Također se navodi da će pod novom istragom biti Maradonin 39-godišnji privatni ljekar Leopoldo Luque kao i psihijatri koji su sarađivali s njim, a tamošnji mediji otkrivaju i da bi jedna od tačaka optužnice mogla biti i "ubistvo iz nehata".

Izvještaj komisije je napravljen nakon što su svoje nezadovoljstvo liječenjem izrazile Maradonine kćerke, a doktor Luque je u više navrata kroz suze odbacivao navode o namjerno lošem liječenju ovog legendarnog igrača