"Druga vremena"
30

Maradona: Igrao sam rukom i bio sretan pošto sudija nije vidio, ali sam za videotehnologiju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Diego Maradona podržao je uvođenje videotehnologije u fudbal, odnosno korištenje dodatnog sudije kao video asistenta (VAR).

Interesantno je čuti da Maradona podržava ideju FIFA-e o uvođenju VAR-a pošto je on poznat po tome što je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine rukom postigao gol Engleskoj u četvrtfinalu kada je Argentina slavila sa 2:1.

"Ja se uvijek sjetim tog mog gola kada god podržim uvođenje videotehnologije. I naravno da taj moj gol ne bi bio priznat da se koristila videotehnologija. Ali, reći ću vam nešto, ja sam i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine igrao rukom kada sam protiv Sovjetskog saveza odbranio svoj gol. Bili smo sretni jer sudija nije vidio. Tada se nije mogla koristiti tehnologija, ali sada je drugačija priča, kazao je Maradona.

Ipak, podsjetio je da njegov gol rukom nije jedina velika greška na svjetskim prvenstvima. Naveo je primjer iz finala Mundijala 1966. godine kada su Englezi sumnjivim golom Geoffa Hursta savladali Njemačku.

"Engleska je osvojila Mundijal 1966. godine sa šutem koji nije prešao gol-crtu. Bilo je mnogo incidenata na svjetskim prvenstvima koji bi prošli drugačije da je bila korištena tehnologija. Vrijeme je da se to promijeni", kazao je Maradona.