Sjećanje na stradale navijače
15

Mansfield Town s 96 praznih sjedala odaje počast žrtvama Hillsborougha

Totalsport
Engleski petoligaš Mansfield Town u nedjeljnoj utakmici 3. kola FA Cupa protiv Liverpoola na poseban će način odati počast preminulim Liverpoolovim navijačima 1989. godine na stadionu Hillsborough.

Britanska vlada nedavno je naredila novu policijsku istragu tragedije koja se 1989. godine dogodila na stadionu Hillsborough u Sheffieldu. Tada je smrtno stradalo 96 Liverpoolovih navijača. Katastrofa se na Hillsboroughu dogodila 15. aprila 1989. godine tokom polufinalnog dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Tada su 94 osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije kasnije u bolnici.

U čast stradalih navijača, te porodica žrtava koje su u svojoj dugotrajnoj borbi za pravdu nedavno napokon dobile pravu istinu, budući da je istraga Nezavisnog povjerenstva pokazala da je od 96 poginulih osoba barem njih 41 mogla biti spašena, samo da je policija reagirala na valjani način, lijepu gestu napravio je Mansfield Town uoči nedjeljnog ogleda u 3. kolu FA Cupa koji će početi u 17 sati. Klub je obilježio 96 sjedećih mjesta koja će ostati prazna tokom utakmice na Fiel Millu. Na svakoj sjedalici bit će ispisano ime jedne žrtve najveće tragedije u povijesti britanskog sporta.

Zona s praznim sjedalima odvojit će domaće i gostujuće navijače na igralištu s kapacitetom od 7.574 mjesta.