Navijači Željezničara
788

Manijaci spektakularnim vatrometom obilježili Dan reintegracije Grbavice

N. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Sarajlije danas obilježavaju 28. godišnjicu reintegracije naselja Grbavica, a na svoj način su to učinili i navijači FK Željezničar Manijaci.
Manijaci su večeras na igralištu Osnovne škole Grbavica 2 priredili spektakularan vatromet povodom Dana reintegracije Grbavice.

Uz vatromet su istakli i transparent s ispisanim nazivom naselja u kojem se nalazi dom FK Željezničar.

Podsjećamo, nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu počela je druga bitka za Grbavicu, ona diplomatska. Pregovori u Dejtonu su bili napeti, a upravo je pitanje Sarajeva i Grbavice bilo ono koje je izazivalo najviše tenzija.

Na kraju su predstavnici BiH u pregovorima, na čelu s tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, uspjeli ispregovarati prelazak Grbavice pod kontrolu FBiH, te je predviđeno da se svim Srbima garantuje sigurnost, kao i da svi mogu ostati u svojim domovima bez bojazni da će njihova imovina i životi biti ugroženi.

Na Grbavicu je 19. marta 1996. ušlo 100 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tačnije 67 Bošnjaka, 20 Srba i 13 Hrvata. Fotografije uplakanih građana koji se vraćaju na svoju Grbavicu su obišle svijet.