Legendarni Italijan
21

Mancini se prisjetio vremena provedenog u Cityju, pohvalio napadače uključujući i Džeku

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aktuelni selektor Saudijske Arabije Roberto Mancini se može slobodno nazvati začetnikom modernog Manchester Cityja kakvog ga danas poznajemo.

Italijan je na klupi Građana bio od 2009. do 2013. godine i sa njima je osvojio prvu titulu prvaka Engleske poslije 44 godine.

U razgovoru za The Sun, Mancini je pohvalno govorio o tadašnjim napadačima Građana uključujući i našeg Edina Džeku. Mancini također vjeruje kako bi defanzivci iz njegovog vremena bez problema mogli igrati u današnjem nogometu, no postavlja pitanje kako bi se zvijezda Cityja Erling Haaland snašao u njihovo vrijeme.

"U svoje vrijeme sam imao fantastične napadače, nije tu bio samo Sergio Aguero nego i Edin Džeko, Mario Balotelli i Carlos Tevez", rekao je Mancini te dodao:

"U posljednjih deset godina City je postao jedan od najboljih timova u Evropi i imaju vrhunske nogometaše, ne samo napadače već i i vezni red i odbranu, ali ako pitate kako bi se Erling Haaland ponašao sa defanzivcima poput Franca Baresija, Paola Maldinija ili Pietra Vierchowoda, danas nema takvih defanzivaca. Ovi igrači su bili toliko dobri i jaki da bi mogli igrati u današnjem nogometu i opet biti odlični".

Podcrtao je Mancini da se nogomet promijenio u odnosu na raniji vremenski period, no da bi tadašnji defanzvici mogli bez problema igrati u današnjem nogometu.

"Nogomet se promijenio od vremena kad sam ja bio napadač, tada su svi defanzivci bili fizički jaki više nego što je slučaj danas, ali su također bili i pametni te su mogli da se prilagode sadašnjem nogometu", završio je Mancini.