Velika pobjeda
249

Manchester United srušio City i osvajanjem FA Cupa spasio sezonu

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Uniteda osvojili su FA Cup nakon što su u finalu na Wembleyju pobijedili Manchester City rezultatom 2:1.
Crveni đavoli su tako spasili sezonu, s obzirom da su pobjedom osigurali plasman u Evropsku ligu, nakon što su ostali bez Evrope kroz prvenstvenu utrku.

S druge strane, Manchester City je propustio veliku šansu da osvoji drugu uzastopnu duplu krunu.

Crveni đavoli su stekli kapitalnu prednost u prvom poluvremenu u kojem je City jalovo napadao, a United pogađao.

U 30. minuti nakon jedne dubinske lopte Gvradiol je pokušao vratiti glavom ka istrčalom golmanu Ortegi, ali bio je to nesporazum njih dvojice, nakon čega je lopta preskočila čuvara mreže Građana i došla do usamljenog Garnacha.

Mladom Argentincu nije bilo nakon toga da pogodi praznu mrežu za vodstvo Crvenih đavola 1:0.

U finišu prvog poluvremena još jedan Unitedov omladinac Kobbie Mainoo je postigao i drugi gol za 2:0. Kombinovali su Garnacho i Bruno Fernandes, a mladi Mainoo se lijepo snašao i preciznim udarcem nakon povratne lote povisio je na 2:0.

Na startu drugog dijela City je silovito krenuo ka golu Uniteda, ali nije imao sreće da na vrijeme postigne gol. Prvo je Haaland pogodio prečku, zatim je Onana sjajno zaustavio udarac Walkera, da bi Alvarez šutirao pored gola iz izgledne situacije.

Na drugoj strani prijetio je Garnacho, ali je lopta otišla pored stative. Kako je vrijeme odmicao slabio je pritisak Građana, ali u 87. minuti došli su do gola.

Doku je šutirao sa 20-ak metara, Onana slabo reagovao i lopta mu je prošla ispod ruke za 2:1. Ipak, do kraja nije bilo promjene te je Manchester United zasluženo osvojio svoj 13. FA Cup.

Rezultat i strijelci:

Manchester United - Manchester City 2:1 (Garnacho 30', Maino 39' / Doku 87')