Nogomet
0

Manchester United obilježio 58. godišnjicu Minhenske tragedije

Anadolija
Fudbaleri i navijači engleskog fudbalskog kluba Manchester United obilježili su godišnjicu avionske nesreće na minhenskom aerodromu koja se desila 6. februara 1958., kada su poginula 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba.

Povodom 58. godišnjice "Minhenske tragedije", na stadionu Old Trafford u Manchesteru okupili su su fudbaleri, navijači, kao i trener Manchester Uniteda Louis van Gaal, navedeno je u saopćenju iz kluba.

U saopćenju je također navedeno kako je to bio "najteži dan u historiji Manchester Uniteda".

Ekipa Manchester Uniteda tog se dana vraćala iz Beograda s utakmice Europske lige protiv Crvene zvezde, no avion je, zbog goriva, morao sletjeti na minhenski aerodrom. Unatoč dva neuspješna polijetanja, kapetani aviona James Thain i Kenneth Raymen su umjesto noćenja u Munchenu, odlučili probati poletjeti i treći put.

Za vrijeme trećeg pokušaja, počeo je padati snijeg, te se na kraju piste formirala lokva. Kada je pri polijetanju avion prešao preko mokrog snijega, znatno je usporio zbog čega je bilo nemoguće poletjeti, te je probio ogradu na kraju piste i krilom udario u neuseljenu zgradu.

Među 44 osobe u avionu, 23 su poginule na mjestu nesreće.

Od igrača Uniteda, poginuli su Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan.