Evropska liga
7

Manchester United gostuje Celti u prvoj utakmici polufinala

Piše: O. T.
Paul Pogba (lijevo) i Iago Aspas (Foto: EPA)
Paul Pogba (lijevo) i Iago Aspas (Foto: EPA)
Manchester United u prvoj utakmici polufinala Evropske lige gostuje Celti iz Viga. Za oba tima ovo je prvo učešće u polufinalu Evropske lige/Uefa kupa, a pobjednik će vrlo vjerovatno igrati protiv Ajaxa u finalu, jer je holandski tim rezultatom 4:1 pobijedio Lyon kod kuće.

Ovo je jedino takmičenje koje Manchester United nije osvojio, a u svom šarolikom CV-u Evropsku ligu nema ni Jose Mourinho. Osim toga, Unitedu je Evropska liga i šansa da izbori plasman u Ligu prvaka naredne sezone, jer izboriti plasman kroz Premiership će biti teško.

United je proteklog vikenda upisao čak 25. uzastopni meč bez poraza u Premiershipu, ali taj podatak ga nije mnogo razveselio s obzirom na to da je United remizirao protiv Swanseaja (1:1) na Old Traffordu, što je čak 14. ligaški remi Crvenih đavola.

Nakon meča Mourinho se žalio na naporan raspored govoreći kako je njegov tim u aprilu odigrao devet utakmica. Olakšanje pred ovaj meč može biti podatak da su se nakon povreda vratili Phil Jones, Chris Smalling i Paul Pogba te da je spreman i Eric Bailly koji je šepajući napustio susret protiv Swanseaja.

Celta je u posljednjih 12 ligaških mečeva upisala čak sedam poraza i dva remija te samo tri pobjede. Smještena je na 11. mjestu, predaleko od ispadanja, ali i od plasmana u evropska takmičenja kroz ligu.

Jedino takmičenje u kojem može osvojiti trofej je Evropska liga, a pošto je za Celtu sam plasman u polufinale ovog takmičenja historijski rezultat, onda je jasno koliki motiv za plasman u finale imaju izabranici Eduarda Berizza.

Celta je izbacivanjem Real Madrida u četvrtfinalu španskog Kupa Kralja, kao i pobjedom nad Barcelonom u ligi u oktobru prošle godine pokazala koliko zna biti nezgodna. Proteklog vikenda Berizzo je odmarao veći dio prve postave za ovaj meč i neće biti iznenađenje ukoliko španski tim bude izgledao svježije od engleskog tima.

"Sjetite se Athletic Bilbaa pod vodstvom Marcela Bielse", odgovorio je ugledni španski novinar Gullem Balague čitateljima Sky Sportsa na pitanje o Celtinim šansama protiv Uniteda. "Čuvaju igrače po cijelom terenu, trče više nego iko drugi, oni su više nego sposobni da se domognu finala", poručio je Balague.

Ako je Balague u Celti pronašao poveznicu sa Bielsinim Bilbaom, onda navijači Uniteda ne mogu biti sretni, jer upravo je Bielsin Bilbao izbacio United iz osmine finala Evropske lige u sezoni 2011/12. kada je na klupi Crvenih đavola sjedio Sir Alex Ferguson.

Najveća snaga Celte je u ofanzivcima Sistu, Iagu Aspasu i Johnu Guidettiju. Njihova agilnost može stvoriti ogromne probleme Unitedu. Prednost Uniteda je iskustvo u velikim utakmicama, a posebno iskustvo Josea Mourinha.

Potencijalni sastavi, povrede i suspenzije

Celta: Rossi, Planas (povrijeđeni)

Potencijalni sastav: Sergio Álvarez; Mallo, Cabral, Fontàs, Jonny; Radoja, Pablo Hernández; Aspas, Wass, Sisto; Guidetti.

Manchester United: Shaw, Ibrahimović, Rojo (povrijeđeni).

Potencijalni sastav: Romero; Valencia, Bailly, Darmian, Young; Pogba, Carrick, Herrera; Mkhitaryan, Rashford, Martial.

Polufinale Evropske lige, prve utakmice

Celta Vigo - Manhcester United (21:00 sati, Balaidos) Ajax - Lyon 4:1