Evropska liga
4

Manchester United gostuje Anderlechtu, Ajax dočekuje Schalke, Lyon protiv Bešiktaša

Piše: Edin Isanović
Prve utakmice četvrtfinala Evropske lige igraju se danas. Anderlecht će ugostiti Manchester United, Celta će odmjeriti snage protiv Genka, Ajaxu na megdan stiže Schalke, a Lyonu na noge dolazi turski Bešiktaš.

Ekipa Anderlechta pokušat će u prvom okršaju protiv renomiranog engleskog kluba stvoriti prednost za revanš. No, svjesni su da ih čeka težak zadatak.

Izabranici Renea Weilera pokazali su kvalitet u dosadašnjim utakmicama Evropske lige. Premda igraju protiv Manchester Uniteda, najavljuju kako će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti za trijumf. Dakako, to podrazumijeva i kontrolirani rizik. Ekipa s Old Trafforda ima velike ambicije u ovom takmičenju. Cilj im je da na kraju podignu pehar. Ipak, već u četvrtfinalu petoplasiranu ekipu Premiershipa čeka težak ispit u Briselu. U posljednjoj utakmici domaćeg prvenstva ekipa Manchester Uniteda pobijedila je u gostima Sunderland rezultatom 3:0.

Celta je jedini španski predstavnik u ovom takmičenju, a u prvom sudaru četvrtfinala težit će da savladaju Genk. Bez dvojbe, desetoplasirana ekipa La Lige favorit je u dvomeču s belgijskim predstavnikom. No, u Genku vjeruju kako mogu doći do povoljnog rezultata u prvom dvoboju i na taj način povećati šanse za plasman u polufinale.

Ajax će na Amsterdam Areni ugostiti njemački Schalke za koji nastupa bh. reprezentativac Sead Kolašinac. Za domaće nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Ajax vodi borbu za naslov prvaka u holandskom prvenstvu, a u posljednje vrijeme igraju u izvanrednoj formi i imaju veliko samopouzdanje. Favoriti su u ovom meču.

S druge strane, stanovnici sredine tabele Bundeslige težit će da u prvom okršaju četvrtfinala ostvare rezultat koji će ostaviti nadu za uzvrat. Sve sugerira da će biti zanimljiva utakmica.

Nakon eliminacije Rome, Lyon će put do polufinala Evropske lige tražiti preko Bešiktaša. Lavovi igraju dobro na svom terenu i za očekivati je da će u uvodnim minutama stvoriti pritisak na posljednji bedem turskog kluba. U slučaju da postignu pogodak na otvaranju, dobit će dodatni poticaj za nastavak meča. Gosti će se truditi da taj očekivani nalet izdrže bez rezultatskog minusa i da što prije uspostave kontrolu igre. Bešiktaš je ider u domaćem prvenstvu i s optimizmom čekaju meč protiv neugodnog Lyona.

Paraovi i satnica:

Anderlecht – Manchester United 21:05 sati Celta – Genk 21:05 sati Ajax – Schalke 21:05 sati Lyon – Bešiktaš 21:05 sati