Finale u Stockholmu
196

Manchester United golovima Pogbe i Mkhitaryana srušio Ajax i osvojio Evropsku ligu

Piše: N. K.
(Foto: EPA)
Nogometaši Manchester Uniteda pobijedili su u Stockholmu u finalu Evropske lige ekipu Ajaxa rezultatom 2:0 i tako stigli do novog trofeja Starog kontinenta.

Mladost i silni talent Holanđana nije imao šansi protiv iskustva, čvrstine i kvalitete najtrofejnijeg engleskog kluba, koji je večeras osvojio jedini trofej kojeg nije imao u svojim vitrinama, ali i nastup u Ligi prvaka.

Ajax je u prvom poluvremenu dominirao, imao veći posjed lopte, više šuteva ka golu Uniteda, ali su na odmor igrači iz Manchestera otišli s prednošću od 1:0.

Strijelac gola u 18. minuti utakmice bio je Pogba. Francuz je nakon dodavanja Fellainija odmah uputio udarac. Lopta je pogodila igrača Ajaxa i promijenila smjer tako da golman Onana tu nije mogao ništa.

Najbolju priliku nakon gola imao je šest minuta kasnije Valencija, koji je driblao kroz odbranu domaćih te uputio udarac, ali je Onana bio siguran.

Samo što se krenulo s centra u drugom poluvremenu United je stigao i do drugog gola. Smalling je dobro skočio nakon kornera i prebacio loptu, a u srcu šesnaesterca najbolje se snašao Mkhitaryan, koji je udvostručio prednost Crvenih đavola.

I u nastavku je Ajax, kao i u prvom poluvremenu, dominirao, ali bez konkretnog učinka tako da nije bilo promjene rezultata do kraja meča te je moglo početi slavlje za navijače iz Engleske.

Menadžer Uniteda Jose Mourinho nakon večerašnje pobjede ostao je stopostotan u evropskim finalima, ali i protiv Ajaxa s kojim se prethodno sastao šest puta vodeći kao trener madridski Real te je šest puta pobijedio uz gol razliku 20:2.