Važna odluka UEFA-e
29

Manchester Cityju prijeti i oduzimanje bodova u Premiershipu: Ko bi mogao najviše profitirati

F. Z.
Mourinho i Tottenham mogli bi profitirati (Foto: EPA-EFE)
Mourinho i Tottenham mogli bi profitirati (Foto: EPA-EFE)
UEFA je donijela odluku da kazni Manchester City izbacivanjem iz Lige prvaka u naredne dvije sezone elitnog nogometnog takmičenja (2020/2021, 2021/2022), zbog kršenja finansijskog fair playa.
Međutim tu nije kraj, Građanima prema navodima engleskog Independenta prijeti i oduzimanje bodova u Premiershipu, jer ozbiljno kršenje UEFA-inih zakona, koji se odnose na finansijski Fair play, također predstavlja ozbiljno kršenje pravila Premiershipa.

Manchester City je optužen da je prijavio pogrešne iznose prihoda od sponzora u periodu od 2012. do 2016. godine, a Independent navodi kako će UEFA primorati Premiership da kazni Manchester City oduzimanjem bodova jer su prekršili pravila licenciranja.

Klub mora priložiti tačne informacije kako bi dobio licencu za Premiership, a te informacije podudaraju se s onim koje su dostavljene UEFA-i. Izvor Independenta kaže kako su u vodstvu Premiershipa već razgovarali o mogućoj kazni za Građane, te da će ekipi Pepa Guardiole vjerovatno biti oduzeti bodovi.

Ukoliko žalba Građana pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu ne bude uspješna oduzimanje bodova Cityju neće teško pasti. Do titule prvaka ne mogu i ovako, iz Evrope su izbačeni, a ispasti ne mogu.

Bez Manchester Cityja u Ligi prvaka, ostali klubovi bi mogli profitirati. Petoplasirana ekipa Premiershipa (Ako City bude međui prve četiri) tako bi naredne sezone vjerovatno trebala zaigrati u Ligi prvaka. Borba za četvrto i peto mjesto je itekako otvorena. Čak šest klubova dijeli svega šest bodova.

Chelsea je četvrti sa 41 bodom iz 25 utakmica, a slijede Sheffiled United sa 39 (26), Tottenhma s 37 (25), Wolves 35 (25), Everton 36 (26) i Manchester United 35 (25).

Tabela: