Utakmica 17. kola
153

Manchester City protutnjao Leedsom, monstruozni Haaland oborio rekord Premiershipa

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja pobijedili su večeras na Elland Roadu u okviru 17. kolu Premiershipa ekipu Leedsa rezultatom 3:1 te su tako na najbolji način startali drugi dio sezone nakon pauze zbog Svjetskog prvenstva.

City je fantastično igrao od početka utakmice pa su tako u prvom poluvremenu uputili čak 16 udaraca ka domaćem golmanu. Ipak, do gola su stigli tek u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena nakon odlično izvedenog kontra napada. I ponovo se činilo da će propasti šansa nakon odbrane golmana Mesliera, ali je na odbijenu loptu naletio Rodri i doveo Građane u vodstvo.

Već u šestoj minuti nastavka City je udvostručio vodstvo nakon greške odbrane domaćeg tima. Grealish je sve to dobro ispratio, pobjegao im i onda nesebično uposlio Haalanda koji lagano posprema loptu u mrežu.

Isti dvojac bio je "krivac" i za treći gol Cityja. Ovaj put su odigrali dupli pas, a ubojiti Norvežanin je postigao svoj drugi pogodak večeras. Inače, ovo je Haalandu bio već 20. postignuti gol u Premiershipu te je tako postao igrač koji je najbrže (14 utakmica) dostigao taj broj pogodaka nadmašivši prethodni rekord za sedam cijelih utakmica.

Leeds je uspio u 73. minuti doći do počasnog gola nakon kornera kojeg je odlično izveo Greenwood. Najviši u šesnaestercu gostiju bio je Struijk koji pogađa za konačnih 1:3.

City je večerašnjom pobjedom prestigao Newcastle i sada se nalazi na drugom mjestu Premiershipa s pet bodova manje od lidera Arsenala, dok je Leeds na 15. poziciji. U narednom kolu City dočekuje Everton, dok će Leeds gostovati Newcastleu.

Rezultat i strijelci:

Leeds - Manchester City 1:3 (Struijk 73' - Rodri 45+1', Haaland 51', 64')

Tabela:

Standings provided by Sofascore