|

Manchester City prijavio godišnji gubitak od 120 miliona eura

Manchester City prijavio godišnji gubitak od 120 miliona eura
11
F
FENA
14.12.2012. u 21:13
7
komentara
11

dijeljenja
Manchester City prijavio godišnji gubitak od 120 miliona eura
Osvajač engleske Premier Lige Manchester City prijavio je godišnji gubitak od 120 miliona eura.
Iako je riječ o enormnoj sumi, ona je, ipak, skoro upola manja od gubitka od 242 miliona funti prijavljenog prije 12 mjeseci.

A kada City prijavi promet od 283 miliona eura za sezonu 2011./12., najviši u klupskoj historiji, to naglašava brzi napredak koji je ostvario osvajač Premier lige, etablirajući se kao jedan od najelitnijih evropskih klubova, prenosi Eurosport.

Iako je neuspjeh kluba da prođe grupnu fazu Lige prvaka imao očigledne posljedice na prihode u ovoj i protekloj godini, klub je još oduševljen svojim nastupom.

A čelništvo kluba je uvjereno da čak ni ogromni gubici potvrđeni danas neće imati uticaja na sposobnost kluba da ispoštuje smjernice UEFA-e za finansijiski fair play, jer 18 miliona eura gubitka dolazi od infrastrukturnih i troškova na razvijanju omladinskog pogona.

Što je još bitnije, oko 98 miliona eura gubitka stvoreno je ugovorima koji datiraju od prije 2010. godine, za koje City očekuje da će donijeti izvjesno olakšanje.

U godišnjem saopćenju objavljenom za fiskalnu godinu koja se okončava 31. maja 2012. također se potvrđuje da je "kapitalna baza kluba ojačana kroz izdavanje novih dionica u vrijednosti 207 miliona eura, izbjegavajući finansiranje temeljeno na dugovima i osiguravajući da je klub praktično bez dugova".

Očigledno se od većinskog vlasnika kluba, šeika Mansoura, još traži da učini klub finansijski održivim u kratkoročnom periodu.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...