Ogromni prihodi
7

Manchester City potpisao četvrti najveći sponzorski ugovor u historiji nogometa

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester City potpisao je četvrti najveći sponzorski ugovor svih vremena i drugi najveći svih vremena u Engleskoj, a oni će u narednih deset godina nositi opremu njemačkog proizvođača opreme Pume.

Ovu informaciju objavio je engleski klub na svojoj službenoj stranici, a Puma će zamijeniti Nike koji je do sada bio sponzor Manchester Cityja. Prije Nikea, sponzori Manchester Cityju bili su Umbro, Le Coq Sportif, Reebok i Kappa.

Partenstvo između Manchester Cityja i Pume najavljeno je 2017. godine, ali je tek danas službeno potvrđeno. Na godišnjoj bazi, Građani će zaraditi do 65 miliona funti i tako će biti narednih deset godina.

Ovaj proizvođač sportske opreme oblačit će sve klubove koji su dio Cityjeve nogometne mreže, a trenutno su to New York City, Melbourne City, Yokohama F. Marinos, Club Atletico Torque, Girona i Sichuan Jiuniu.

"Mislim da smo postigli pošten dogovor. Manchester City je najbolja ekipa u Premiershipu i vrlo su napredni u promišljanjima i ekstremno su analitični u načinu na koji se odnose prema igri i poslu", izjavio je izvršni direktor Pume Bjorn Gulden.

City je do sada dobijao oko 25 miliona funti godišnje od Nikea i svakako da će im novi ugovor dodatno poboljšati finansijsku situaciju. Iz kluba je najavljeno da je Puma spremila posebno dizajniran dres za narednu sezonu kada će Manchester City slaviti 125 godina postojanja.