Pakleni plan
49

Manchester City planira u Messijev ugovor ugraditi odlazak u još jedan klub

N. K.
Lionel Messi blizu Cityja (Foto: Twitter)
Lionel Messi blizu Cityja (Foto: Twitter)
Manchester City planira Lionelu Messiju ponuditi dugogodišnji ugovor s kojim će preći u partnerski klub iz MLS-a New York City FC nakon što provede tri godine u Premiershipu, reklo je za ESPN nekoliko izvora.

Također su spremni Messiju ponuditi priliku da postane ambasador City Football grupacije, kompanije koja posjeduje niz klubova širom svijeta, uključujući City i NYCFC.

Messi (33) bi imao priliku pomoći Cityju da prvi put u historiji kluba osvoji Ligu prvaka prije nego što bi nastavio karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama.

City je postao favorit za potpis Messija nakon što je on jučer šokirao Barcelonu tražeći odlazak iz kluba.

ESPN je u ponedjeljak otkrio da City već razmišlja o tome hoće li ugovor za argentinskog napadača biti finansijski održiv.

Drugi izvori su potvrdili za ESPN da je Cityjev trener Pep Guardiola prošle sedmice razgovarao s Messijem kako bi mu objasnio projekt u koji bi sudjelovao na Etihadu.

Messi je od tada učinio prvi korak prema napuštanju Camp Noa, City pomno prati razvoj događaja, a cijeli posao morao bi se učiniti bez kršenja UEFA-inog finansijskog fair-playa.

Stoga će biti važno može li Messi besplatno napustiti Barcu ili će City morati pregovarati sa španskim klubom. Messijev ugovor traje do 2021. godine i uključuje izlaznu klauzulu od 700 miliona eura.

Međutim, Messi se nada da će iskoristiti klauzulu koja će mu omogućiti da klub napusti besplatno. Klauzula je uključena u obnovljeni ugovora koji je potpisan 2017. godine i u njemu je predviđeno da može napustiti klub na kraju svake sezone ukoliko o tome obavijesti klub u određenom vremenskom roku.

Barcelona tvrdi da je rok za upotrebu te klauzule istekao, ali Messijev pravni tim tvrdi da je i dalje na snazi zbog produženja sezone koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa.