Nadigrali United
108

Manchester City osvojio FA Cup i duplu krunu, jedan korak dijeli ih od historijskog podviga

H. H.
Slavlje nogometaša Manchester Cityja nakon gola (Foto: EPA-EFE)
Slavlje nogometaša Manchester Cityja nakon gola (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja osvojili su duplu krunu nakon što su u finalu FA Cupa na Wembleyju protiv Manchester Uniteda slavili 2:1 i tako došli do sedmog trofeja u historiji ovog takmičenja.

Građani su poveli golom kapitena Ilkaya Gundogana već u 13. sekundi i fenomenalno su otvorili susret.

Samo što je počeo susret Ederson je degažirao loptu na polovinu Uniteda, De Bruyne je spustio za Gundogana koji je izvanredno šutirao iz prve sa 20-ak metara i matirao je De Geu za 1:0.

Bio je to ujedno i najbrži gol u historiji finala najstarijeg nogometnog takmičenja na svijetu.

Ipak, United je praktično bez prave igre uspio da poravna na 1:1. U 33. minuti lopta je u ruku pogodila Grealisha, a sudija Taylor je pokazao na penal koji je sigurno realizovao Bruno Fernandes.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, tačnije u 51. minuti, City je ponovo poveo. Gundogan je slično kao i kod prvog gola loptu dočekao na volej i postigao je novi sjajan pogodak za 2:1.

Do kraja smo gledali otvorenu utakmicu s dosta šansi na obje strane, a iako je City bio bolji, Crveni đavoli su zamalo poravnali u 92. minuti kada je McTominay pogodio prečku.

Ostalo je do kraja 2:1 i City je potpuno zasluženo stigao do duple krune kojom je potvrdio apsolutnu dominaciju u engleskom nogometu.

Inače, Manchester United jedini je engleski klub koji je osvajao trostruku krunu – naslove Premier lige, FA Cupa i Lige prvaka, ali bi mu se ove sezone mogao pridružiti i ljuti gradski rival.

City se već okitio naslovom engleskog prvaka i FA Cupom, a 10. juna će u Istanbulu igrati finale Lige prvaka protiv Intera i ima priliku da ispiše nove stranice historije.

Rezultat i strijelci:

Manchester City - Manchester United 2:1 (Gundogan 1', 51' / Fernandes 33' pen.)