Nakon uvreda ministru
0

Mamić: Cijenim Srbe i izvinjavam se, nisam htio vrijeđati srpski narod

FENA
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izvinio se u ponedjeljak u beogradskom tabloidu svim Srbima koji su se osjetili povrijeđenim njegovim prošlosedmičnim izjavama i optužbama na račun hrvatskog ministra nauka, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, istovremeno izjavivši kako ima više prijatelja u Srbiji nego "cijela hrvatska vlada zajedno".

"Želim se izviniti Srbima i objasniti da nisam htio vrijeđati srpski narod. Izuzetno poštujem vaše ljude. Nemam potrebu nikom se dodvoravati, ali stvarno je tako. Cijenim Srbe i izvinjavam se svima koji su se možda pronašli u mojim riječima. Pa ja imam više prijatelja u Srbiji nego cijela hrvatska vlada zajedno", izjavio je Mamić u razgovoru za beogradski tabloid "Informer".

Mamić je rekao i da se nakon puštanja iz pritvora iste večeri vidio na jednom skupu s "mnogo uglednih ljudi iz Srbije", ali nije spominjao imena "da im ne bi eventualno pravio problem".

"Poručujem svim ljudima koji vole Srbiju da je poštujem i cijenim. Neka srpski narod bude miran, želim im svako dobro", rekao je Mamić za "Informer".

Na podsjećanje da su njegove izjave izazvale niz osuda u Hrvatskoj, Mamić je prokomentirao: "Moj čin je apsolutno za osudu. To što sam izgovorio nije primjereno i takvim riječima nema mjesta u civiliziranoj komunikaciji".

Istovremeno, Mamić je se nije pokajao zbog biti onog što je izgovorio o ministru Jovanoviću.

"Kajem se zbog načina na koji sam to rekao, ali ne i zbog suštine onog što sam rekao o Željku Jovanoviću. Čovjek je nepunih 15 mjeseci na toj funkciji, a ništa nije uradio, već samo osuđuje. On terorizira hrvatske sportiste, a najviše su na udaru Nogometni savez Hrvatske i Dinamo", ocijenio je Mamić, ustvrdivši kako ga Jovanović vrijeđa otkad je došao na funkciju.

"Naprimjer, rekao je da bi nogometnu močvaru u Hrvatskoj trebalo isušiti i očistiti komarce, navodeći i mene kao jednog komarca. Sad kad sam odlučio reagirati, niko nije stao u moju odbranu, nego sam završio u zatvoru. A ista ta vlada nije ni prstom mrdnula kad su mene oslovljavali ‘Mamiću četniče’", rekao je izvršni predsjednik Dinama, ustvrdivši da ga navijači vrijeđaju i nazivaju četnikom zbog prijateljstva sa Srbima.

"Sad odjednom ja ispadoh srbomrzac. Evo, da čujete na utakmici što mi govore ili da vidite transparente. Tu ima i ‘Mamiću, srpsko kopile’, ‘Mamiću Srbine’, Ubij Mamića Srbina’, ‘Mamiću četniče’. I tu nadležni nisu progovorili nijednu riječ u smislu da me zaštite od prozivanja na nacionalnoj osnovi. A kad ja progovorim - vidite kako se završi", rekao je Zdravko Mamić za beogradski tabloid "Informer".

Uz izvinjenja upućena Srbima, Mamić je za ovaj list ocijenio i da njegov incident neće utjecati na atmosferu uoči utakmice Hrvatska - Srbija u Zagrebu.

"Svi žele da meč protekne u najboljem redu. Primjetit ćete da ni nogometaši ni selektori (Siniša) Mihajlović i (Igor) Štimac, ni predsjednici (nogometnih) saveza (Davor) Šuker i (Tomislav) Karadžić ne daju nikakve dvosmislene izjave već pokušavaju smiriti eventualne tenzije", rekao je Mamić, ocjenjujući da su "mogući verbalni sukobi na tribinama", ali da to i "ne treba shvatiti kao rat Hrvatske i Srbije, već kao sastavni dio sportske atmosfere".

Zdravko Mamić pušten je 16. marta da se brani sa slobode nakon što je proveo noć u pritvoru zbog optužbi da je dan ranije u radioprogramu vrijeđao ministra Željka Jovanovića i srpsku manjinu te iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.